Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam Ponownie :]

Jestem w trakcie projektowania robota Minisumo i myślę nad wykorzystaniem czujnika odbicia CNY70.

Piny K i E podłączam do masy, a A i C? Tzn rozumiem że C idzie do ATmeg'i8 i wysyła 1 lub 0, lecz nie mogę TUTAJ znaleźć rezystora 20K ani 200.

Chyba że chodzi o te:

http://electropark.pl/rezystory-smd-0805/423-200r-rezystor-0805-10szt-5901000423002.html

http://electropark.pl/inne-rezystory/737-fotorezystor-20k-30k-5901000737001.html

??

lecz nie mogę TUTAJ znaleźć rezystora 20K ani 200.

To kup dla diody 220R, dla fototranzystora 22k (dostępne są).

Chyba że chodzi o te:

1 link: jeśli robisz montaż powierzchniowy to kup, ale wątpie bo CNY70 zazwyczaj na przewlekanych elementach się robi.

2. Link: to jest fotorezystor, czyli zmienia rezystancję pod wpływem światła.

Tzn rozumiem że C idzie do ATmeg'i8 i wysyła 1 lub 0,

Idzie do Atmegi, lecz nie wysyła 0 i 1, tylko napięcie, które sobie mierzysz za pomocą ADC i masz wynik, czy jest robot nad linią, czy nie.

Czyli co do części, użyć tych?

Tak, spokojnie możesz tych użyć.

A co do wyjścia... Mogę po prostu podłączyć 2 wyjścia( bo będę miał 2 czujniki ) pod PB4 i PB5? Będę mógł sprawdzać poprzez sprawdzenie stanu na porcie, tak?( niski czy wysoki )

Lepiej podłącz pod ADC - masz większy zakres kalibracji.

Podłączając pod zwykły pin I/O musisz doświadczalnie ustawić wysokość czujników nad linią, tak żeby dawały cyfrowe wyniki. Dość ryzykowny sposób, jeśli np. ustawisz robota nad innym podłożem.

Właśnie 😋 Z tego co pamiętam( bo pytałem się znajomego o co chodzi w tych portach C ) to aby pomiary były prawidłowe muszę zrobić:

AREF->100nF->GND

I to będzie wszystko tak? Jeśli była by taka możliwość prosiłbym o info jak sprawdzić informacje w portu C w języku C :]

No na razie mam coś takiego( schemat dziele sobie na moduły ):

Moduł główny( sterowanie całym robotem )

Moduł wykrywanie lini

Do AREF dodać dławik? AREF->Dławik->100nF->GND?

[ Dodano: 20-02-2012, 14:02 ]

Ahh... dławik do AVCC

Lepiej się czyta schemat, gdy zamiast tego "pudełka CNY70" jest po prostu transoptor narysowany jak w twoim pierwszym poście. 🙂

1. Nie masz węzła pod "+5V".

2. Popraw tą ścieżkę od AREF bo się patrzeć nie da.

3. Nie w każdym procesorze ADC jest na portach C.

4. Pooglądaj schematy na forum (najlepiej w Katalogu Robotów) - zobaczysz mniej więcej jak to powinno wyglądać i przede wszystkim sugeruj się nimi przy robieniu własnych!

5. Jak projektować czytelne schematy?

Jednak kolega napisał, że chodzi o ATmegę8, gdzie ADC jest na PORT C.

Jednak kolega napisał, że chodzi o ATmegę8, gdzie ADC jest na PORT C.

Właśnie 😋 Wiem że nie w każdym, jednak wiem że akurat w tym tak jest.

Jeszcze jedno: W robocie minisumo powinno być wykrywanie innego sumo. Postanowiłem wykorzystać cyfrowy czujnik GP2Y0D810Z0F Sharp wraz z TAKĄ PŁYTKĄ. Wyjście z tej płytki powinienem podłączyć do portu C?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...