Skocz do zawartości

Prośba o sprawdzenie schematu LF

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, zwracam się do Was z uprzejmą prośbą o sprawdzenie schematu.

Kilka słów wyjaśnienia:

Napisałem w tym schemacie 3,6 3,7 i 3,8v, tak na prawdę jest to napięcie 3,6v, lecz nie chciałem aby eagle łączył mi te obwody podczas tworzenia pcb.

Nie dałem stabilizatora, ponieważ źródłem napięcia będą 2 paluszki AA (na silniki) oraz bateria z telefonu (na ledy, czujniki i uC)

Wstawiłem do schematu atmegę8, ponieważ nie mogłem znaleźć schematu innej, a tak naprawdę zastosuję atmegę8a.

A teraz najważniejsze. Lepiej dać 6 czy 5 czujników linii?

Pozdrawiam, oraz czekam na uwagi i komentarze, Staszek

6cnyschemat.sch

Bedziesz musiał się bardzo, ale to bardzo postarać, by sterować silnikiem 3V z 3V. O tym mostku (i prawdopodobnie o większości innych) zapomnij.

Co do mostka, to mam zamiar dać jeden na drugi (mam 2 takie same).

A co do silników, to czym najlepiej zasilić?

A te czujniki? lepiej 5 czy 6 dać?

Nie wiem o co chodzi z tym dawaniem jednego na drugi (równolegle?) ale tu jest problem zbyt niskiego napięcia a nie ograniczenia prądu. Ten mostek działa od 4.5V a i to beznadziejnie, bo do silnika dojdzie wtedy ze 2V. Zacznij przyzwyczajać się do myśli o budowie sterownika silników z tranzystorów albo o przetwornicy podwyższającej.

Daj tyle czujników ile możesz - to tylko schemat. Na płytce wlutujesz i wykorzystasz tylko tyle ile uznasz (wtedy) za stosowne. Acha, zostaw sobie jakieś piny procesora (min. 1-2) na "przyszłe potrzeby", potem może być za późno.

to jaki mostek proponujecie?

Skoro mam zostawić wolne piny, to dam goldpiny zamiast microswitchy do nóżek 6 i 13, tak?

Jeżeli wyrzuciłbym jeden czujnik, miałbym jeszcze jedną wolną nóżkę. Duża jest różnica w sterowaniu jeżeli da się parzystą lub nieparzystą liczbę czujników?

"To jaki mostek proponujecie?"

miałem nadzieję, że da to się załatwić za pomocą jakiegoś podobnego mostka, który można kupić, pytałem się o konkretny model.

Czy o coś takiego chodziło?

jaki dać rezystor?

Możesz dać dowolny, i tak nie będzie działało.

Może nie porywaj się od razu na rysowanie schematu bo wygląda, że nie masz o tym pojęcia. Coś namalowałeś, coś pozwierałeś, jakieś tranzystory, jakieś sterowanie bramek, silniki w źródłach (wtórniki? z 3V?), coś o tym słyszałeś ale nie bardzo pamiętasz co.

Czy Ci wystarczy, by silniki pracowały tylko w jednym kierunku? Wtedy zamiast mostka można dać po tranzystorze ale zrobienie tegto dobrze na 3V będzie trudne. Najpierw poszukaj tranzystorów, które możesz kupić i które na 3V Cię zadowolą. Potem pogadamy o układzie.

Wystarczy mi praca silników w jednym kierunku.

Tranzystory, chyba te będą dobre: BC337-40 lub BD139-16

Trochę informacji o silnikach:

Napięcie zasilania: 3V

Pobór prądu na biegu jałowym dla 3V : 150mA

Prąd maksymalny dla 3V : 2100 mA

OK, jeżeli chcesz to zrobić na bipolarnych, dobra. Dla prądu zwarciowego to żaden z nich nie wystarczy. BC to pewnie ma ze 300mA, BD może do 1A a i to oba przypadki z porządnym radiatorem. Chyba musisz poszukać czegoś w TO220 ale i tak będzie problem ze sterowaniem baz. Jakiś driver pnp będzie konieczny. Darlingtony odpadają ze względu na napięcie nasycenia. Przy takiej rozbudowie to może jednak MOSFETy? Jakby tak n-kanałowe (np. w małym D-PAKu) popędzić chociaż z 5-6V to już byłoby coś. Takie napięcie można zrobić czymkolwiek, nawet wyjściem timera procesora.

Z drugiej strony małe paluszki w życiu nie dadzą Ci 2x2A a jeśli nawet to dynamika całości będzie słabiutka. Może zaprojektować to na np. na max. 800mA prądu ciągłego i założyć, że warunki startu i przeciążeń będą jakoś kontrolowane?

Zastanawiam się, czy nie zasilać całości (uC i silników) z Lipola 7,4v, ale jakie wtedy dać stabilizatory?

Nie ma nigdzie żadnych akumulatorów na np. 5v? Ja nie mogłem znaleźć.

Stabilizatora na 3v też nie widzę, tylko 3,3v znalazłem.

Tranzystory:

IRLML9301TRPBF - P-MOSFET 30V/3.6A - SOT-23, z tym że to jet SMD.Nie znalazłem wymiarów. trudno to będzie przylutować?

lub

tranzystor bipolarny BD139-16 ma maksymalny prąd 1,5A

Nie ma 5v pakietów. Jeżeli chcesz użyć lipola to cały układ najwygodniej zasilać jest z 5v. Najprostszy stabilizator to 7805 ,ale zdecydowanie lepiej użyć LDO np LF50. Jeden z prostszych układów do włączania silnika jest na schemacie Lizarda do sterowania turbiną.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...