Skocz do zawartości

Rover 5 - problem z połączeniem silników do sterownika Arduino

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

mam do przedstawienia, bardzo prosty pewnie problem, lecz nie wiem jak go rozwiązac:

z silnika platformy Rover 5 wychodzą przewody (jak na zdjęciu)

do czego pasuje każda z końcówek?

jedna jest biała, i dochodzą do niej przewody czerwony i czarny, druga zas, poczwórna, i dochodzą do niej przewody czerwony, biały, żółty i czarny.

Z czym je połączyć?

To sterownik, jaki posiadam:

Bardzo dziękuję za pomoc i poświęcony czas

Nie miałem nigdy tej platformy, jednak wydaje mi się ze para przewodów czerwony-czarny to zasilanie silników, natomiast wiązka 4 przewodów to enkoder.

The Rover 5 chassis with encoders has two additional bundles of wires, each containing the leads for the quadrature encoder’s 5 V power (red), ground (black), and signal (white and yellow) connections; the wires are individually terminated with female connectors that mate with 0.1" (2.54 mm) male headers.

A myślisz, że powinienem odciąć końcówki do podpięcia do sterownika, czy raczej połączyć je drucikami?

Opis platformy można znaleźć w tym pdfie: http://www.trobot.pl/media/pdf/rover5.pdf

Istotnie przewody dochodzące do podwójnej końcówki to zasilanie silników, natomiast pozostałe to enkoder (kolory przewodów są rozpisane w pdfie, przewody opisane jako signal A i B należy podpiąć do wejść cyfrowych sterownika). Samą końcówkę radzę obciąć.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...