Skocz do zawartości

Arduino i serow [moc]

krzdry

Pomocna odpowiedź

Witam ,

pytanie brzmi jak i czy mogę jakoś zrealizować coś w stylu "soft-start" do serwa sterowanego z arduino ?

cała praca serwa jest bardzo prosta , porusza się w zakresie 95 - 132 st.

Problem polega na tym ,że serwo podnosi klapkę od kosza i robi to z takim imptetem ,że kosz aż podskakuje i analogicznie zamyka klapkę z uderzeniem godnym spartańskiego wojownika...

jeśli to potrzebne to Arduino mega 2560 i serwo Tg-cośtam 6v i 33kg/cm

dzięki , spędziłem sporo czasu nad waszą wyszukiwarką ,ale wszystko co znalazłem dotyczyło użycia serwa albo sterowania nim z pwm

[ Dodano: 01-04-2012, 22:40 ]

użyłem biblioteki servo.h i tam sterowanie serwem odbywało się przez myservo.write(val) ,a sposób z tamtej strony opiera się o pwm , dobrze rozumiem ? mógłbyś mnie troszkę pokierować jak tego używać jestem elektronikiem ale z programowaniem oprócz asemblera i php to nie miałem nic wspólnego 🙄

W sumie nigdy nie wgłębiałem się w tamten kod (bardziej w sam alorytm), ale mogę powiedzieć ci, co tak naprawdę musisz zrobić, żeby serwo poruszało się płynnie: najpierw zadajesz pozycję odległą o dajmy na to 3 jednostki od pozycji teraźniejszej, czekasz pewien okres czasu, potem znowu przesuwasz serwo, czekasz nieco mniej, znowu przesuwasz, czekasz nieco mniej, aż do interwału czasowego == 0. Wtedy serwo porusza się z max prędkością. Jak dotrzesz do pozycji, od której chcesz zwalniać, stosujesz ten sam sposób, ale w drugą stronę - krótki czas, dłuższy, jeszcze dłuższy, aż do pozycji == pozycji końcowej. W ten sposób powinieneś uzyskać płynne przyspieszanie i zwalnianie serwa, pozostaje kwestia przepisania tego schematycznego algorytmu do C 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

trochę się przepycham z tym co wysłałeś bo biblioteki mega servo juz nie ma i na jej miejsce wchodzi servo , no i

Serial.begin(9600);

którego poźniej nigdzie nie odczytuje , ale póki co nie mogę załadować bliblioteki metro ,walczę dalej ! 👹

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.