Skocz do zawartości

RC5 - plynne sterowanie serwem i silnikiem

ravon

Pomocna odpowiedź

Witam,

Chciałbym sterować poprzez podczerwień serwomechanizmem i silnikiem w taki sposób aby nadajnik wyposażony był w joystic analogowy z gamepada. Wychylenia analoga miałyby wysterowywać serwo oraz płynnie regulować predkość obrotowa silnika. Oczywiście mówie cały czas o zaprogramowaniu 2 atmeg jako odbiornika i nadajnika. Prosiłbym aby ktos z grubsza mi wyjaśnił jak się do tego zabrać, szczególnie chodzi mi o zamianę sygnałów zmiennej rezystancji z analoga na sygnały IR.

Z góry dziękuję za pomoc.

W czym chcesz napisać ten program.

Jak w C to polecam tą książkę: http://sklep.atnel.pl/pl/p/KSIAZKA-DVD/1 co do bascoma to wystarczy przeczytać polskiego Helpa - jest tego pełno w necie

Do odczytów przycisków z potencjometrem stosujesz ADC, odczytany sygnał ślesz w postaci impulsów do odbiornika, tam odczytujesz i piszesz algorytm typu jak jakiś sygnał zostanie odebrany to zrób to i to.

EDIT: Poczytaj na temat programowania (C lub Bascom), podstaw elektroniki , a nie będziesz musiał zadawać takich pytań - samo przyjdzie do głowy. 😎

Czyli musze wykorzystac ADC - w sumie ta informacja mi wystarczy, spróbuje to w C napisac, dzieki za odpowiedz

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.