Skocz do zawartości

Multipleksowanie w praktyce - czy to rozwiązanie jest poprawne?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, planuje użyć w swoim robocie takiego oto rozwiązania:

Sensory:

Czy jest ono poprawne? Linie SGx będą kolejno podciągane do masy przez tranzystory widoczne na rysunku 1 - tylko jeden z nich będzie przewodził w danej chwili. Zastanawiam się czy obecność pozostałych sensorów na jednej linii nie zaburzy pracy komparatorów.

Pytanie poza konkursem - jaki rozstaw czujników sprawdza się najlepiej w praktyce w rozwiązaniach 10+(chodzi mi o odległość)?

Ja bym się bał takiego rozwiązania. Bazujesz na założeniu, że nieoświetlony swoją diodą czujnik nie załączy tranzystora. Być może przy dobrej konstrukcji samego panelu czujników będzie to możliwe ale nie wierzyłbym w to na 100%. Wystarczy, że podłoga będzie trochę dalej, będzie bardzo biała itp a już można zobaczyć światło sąsiedniej diody i skucha gotowa. Spróbuj pokombinować z lepszą selekcją/blokowaniem sygnałów wychodzących z wybranej kolumny. Wyjścia OC z czujników aż proszą się o zrobienie "sumy na drucie" ale to jest chyba zbyt wczesny etap przetwarzania, bo nie możesz w żaden sposób zablokować zadziałania fototranzystora. Pierwszy pomysł na szybko: połącz emitery fototranzystorów z jednej kolumny razem ale zamiast do masy, dołącz je do kolektora tranzystora npn stojącego emiterem na masie i załączaj go tylko wtedy, gdy dana kolumna będzie wybrana. Wtedy kolumny nieaktywne nie będą mogły "zgłaszać" się do wspólnej linii wiersza i nie będą zakłócać działania kolumny aktywnej. To mógłby być ten sam tranzystor, który załącza diody LED w kolumnie ale puszczanie przez ten sam element dużego prądu świecenia i małego prądu pomiarowego fajne nie jest. Dałbym dwa osobne EDIT: chociaż.. przy stałym poborze prądu przez LEDy pewnie by zadziałało.

Jeśli jesteś wyznawcą idei dużej liczby czujników (nie twierdzę, że to coś złego), pomyśl o linijkach CCD. Ja spotkałem takie od 128 do 1024 punktów. Mają wymiar poniżej cm (te najmniejsze), wystarczy tylko jakiś biały(?) LED do oświetlenia, soczewka z przodu i procesor dostaje kilkaset bitów (lub liczb - zależy czy odczyt zrobisz analogowo czy cyfrowo) stanu trasy przed robotem. No, musi być trochę szybszy żeby to ogranąć ale jaka frajda 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...