lucyfer666 Napisano Wrzesień 2, 2008 Udostępnij Napisano Wrzesień 2, 2008 Jako że umiem programować (głównie pascal, c++ oraz assembler) mam pytanie. Dlaczego wykorzystujecie tylko BASCOMa? Według mnie o wiele więcej możliwości ma asm. Dodatkowo w BASCOM'ie, jak w innych językach wyższego poziomu trzeba myśleć normalnie (tzn logicznie) jak każdy człowiek, jednakże w assemblerze trzeba myśleć jak procesor! Wprawdzie podstaw jest więcej niż w BASCOMie, lecz po ich opanowaniu można pisać całkiem niezłe oprogramowanie małym nakładem kodu źródłowego. Co o tym myślicie? Czekam na Wasze opinie na ten temat. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marek91 Wrzesień 2, 2008 Udostępnij Wrzesień 2, 2008 Dlaczego wykorzystujecie tylko BASCOMa? Po pierwsze: nie tylko, niektórzy piszą w innych językach ale większość pisze w basicu( w tym ja) Po drugie: jest dużo prostszy od c++, assemblera i pascala Pascala miałem w szkole i KOMPLETNIE NIC nie zrozumiałem. Po trzecie: posiada gotowe moduły 😃 w innych językach musisz sam je napisać 🙁 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Kshaq Wrzesień 2, 2008 Udostępnij Wrzesień 2, 2008 Z bascomem najłatwiej zacząć programowanie mikrokontrolerów, dlatego wiele osób go wybiera. Ale to nie znaczy, że wszyscy w nim programują. Tutaj też się znajdzie kilka osób, które programują w C albo Assemblerze. Na przykład ja 🙂 Bascom jest o tyle wygodny, że ma dużo wbudowanych gotowych procedur do obsługi peryferiów, ale w internecie można znaleźć gotowe programy w każdym języku. Dużo kursów i artykułów w gazetach opiera się o Bascoma, stąd pewnie tak dużo osób w nim programuje. A jak się człowiek przyzwyczai to ciężko zmieniać. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Ikar Wrzesień 2, 2008 Udostępnij Wrzesień 2, 2008 Czemu w bascom hmm... bo jest łatwy do opanowania i szybko się nim pisze "skomplikowane" programiki za pomocą gotowych komend. Spróbuj napisać sterowanie rc5 w asem a potem w basicu i co poszło szybciej? Ci którym przestał wystarczać bascom uczą sie ambitniejszego języka (w tym ja). Ps: marek opis genialny 🤣 :lol: 🤣 pozdro 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
lucyfer666 Wrzesień 2, 2008 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 2, 2008 Po drugie: jest dużo prostszy od c++, assemblera i pascalaPascala miałem w szkole i KOMPLETNIE NIC nie zrozumiałem. Bez jaj... Dopiero co poszedłem do technikum informatycznego, koleś powiedział że pascal przez 1st rok... Dosłownie żal... Łyknąłem go w 2 tygodnie... 😕 Ale nie każdy jest we wszystkim dobry 🙂. Bascom jest o tyle wygodny, że ma dużo wbudowanych gotowych procedur do obsługi peryferiów, ale w internecie można znaleźć gotowe programy w każdym języku. A wiesz na jakiej zasadzie działają te procedury? I tu pojawia się lepsza praktyczność asma. Piszesz wszystko sam i zaś w razie problemów można łatwiej popoprawiać ewentualne błędy, bo wiesz co i jak chodzi 🙂. A jeśli chodzi o "gotowce" to też nie popieram... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marek91 Wrzesień 2, 2008 Udostępnij Wrzesień 2, 2008 Bez jaj... Dopiero co poszedłem do technikum informatycznego, koleś powiedział że pascal przez 1st rok... Dosłownie żal... Łyknąłem go w 2 tygodnie... 😕 Ale nie każdy jest we wszystkim dobry 🙂 . Jak już pisałem nic nie zakapowałem, na sprawdzianie mieliśmy napisać prosty program matematyczny... Wiesz jak wyglądał sprawdzian? Nie? Klasa została podzielona na dwie grupy (ja w 2 na szczęście) powiedziałem koledze że jak skończy to niech zapisze ten programik gdzieś na dysku, jak zapewne sie domyślacie otworzyłem jego program i dostałem za to db 😅 jeśli twierdzicie że to było nieuczciwe to ja powiem że to jest "pikuś" ja nie takie rzeczy robie 😅 Aha jeszcze jedno uważaj z tymi browcami bo jak znam życie to Daniel poczuje sie pokrzywdzony że nic nie dostał i je pousuwa 😅 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
abxyz Wrzesień 2, 2008 Udostępnij Wrzesień 2, 2008 Dlaczego wykorzystujecie tylko BASCOMa? Według mnie o wiele więcej możliwości ma asm. TAK Ale w praktyce asembler nadaje się do pisania jedynie prostych rzeczy, bo ile trzeba by się namordować by na przykład napisać kod w asemblerze AVR robiący proste obliczenia na liczbach zmiennoprzecinkowych (np. wyniki jakiś tam pomiarów) i potem wynik ładnie sformatować dla wyświetlacza. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Kshaq Wrzesień 2, 2008 Udostępnij Wrzesień 2, 2008 A wiesz na jakiej zasadzie działają te procedury? I tu pojawia się lepsza praktyczność asma. Piszesz wszystko sam i zaś w razie problemów można łatwiej popoprawiać ewentualne błędy, bo wiesz co i jak chodzi 🙂. A jeśli chodzi o "gotowce" to też nie popieram... Nie wiem, zapewne siedzi tam krasnoludek i robi co trzeba 🙂 A tak poważnie to też wolę sam napisać coś i dokładnie wiedzieć co siedzi w środku. To moje hobby, więc mogę sobie pozwolić na luksus popełniania błędów i zabawy w nieskończoność. Ale jak Ci przyjdzie zrobić coś na już bo klient czeka, to się inaczej patrzy. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
lucyfer666 Wrzesień 3, 2008 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 3, 2008 A tak poważnie to też wolę sam napisać coś i dokładnie wiedzieć co siedzi w środku. To moje hobby, więc mogę sobie pozwolić na luksus popełniania błędów i zabawy w nieskończoność. Widzę kolega po fachu 🙂. Programowanie też jest moim hobby 😉. Szczególnie pisanie w C++. Ale jak Ci przyjdzie zrobić coś na już bo klient czeka, to się inaczej patrzy. A no o to chodzi. To już rozumiem. W takim razie sorry za trucie tyłka 😋. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »