Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Mam problem z portemA w Attiny2313 w BASCOMie. Poczytałem trochę o tym, oczywiście mam włączony wewnętrzny oscylator (jednak w tym przypadku i tak nie jest to istotne z poziomu BASCOMA bo używam go tylko jako kompilator ,więc jakbym miał źle ustawione fusy to program by się skompilował i wgrał [innym programem] ale nie działał). Niestety już przy próbie kompilacji BASCOM wywala mi błąd że nie odnalazł takiego rejestru wskazując na linię gdzie odwołuje się do portuA - co z tym zrobić?

Nic ciekawego.

Proszę bardzo:

Config Portb = &B00000000
      Portb = &B00000000
Config Portd = &B0000001
      Portd = &B0000000
Config Porta = &B00
     Porta = &B00
Do
Wait 1
Toggle Porta.0
Loop
End

powyższy program to miał być eksperyment czy mi się uruchomi ten Porta.0 i Porta.1. Niestety już przy kompilacji pokazuje się błąd "nie odnaleziono rejestru DDRA".

Na początku miałem dobrze ale potem jak mi nie działało to próbowałem różnie wpisywać i przez pomyłke wysłałem program z błędem. Sorki, mój błąd. Poprawiłem na "Config Porta = &B11 " i dalej jest źle 🙁

A może wstawkę assemblerową wpisać? Tylko ktoś by mi musiał podać instrukcje zmiany portu.

Jeśli kompilacja wywala błąd to sprawdź , co masz ustawione w opcjach kompilatora : Chip: 2313def.dat czy ATTINY2313.dat - bo to ma duże znaczenie .

• Pomogłeś! 1
Jeśli kompilacja wywala błąd to sprawdź , co masz ustawione w opcjach kompilatora : Chip: 2313def.dat czy ATTINY2313.dat - bo to ma duże znaczenie .

Dzięki, problem rozwiązany.

Wojtek, plik 2313def.dat odnosi się do innego mikrokontrolera, dokładnie do AT90S2313.

Ty powinieneś wybrać albo ATtiny2313.DAT albo ATtiny2313A.DAT (w zależności od tego jakiego mikrokontrolera chcesz użyć) i na pewno masz na liście te 2 pliki.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...