Skocz do zawartości

Wiertarka do płytek PCB... za 20zł + szlifierka

piotrek038

Pomocna odpowiedź

Witam,

Mam nadzieję że komuś może się przyda. Jest to uchwyt do szlifierki umożliwiający ruch w płaszczyźnie pionowej. Zrobiłem go z myślą o wierceniu w płytkach PCB ale świetnie nadaje się do wiercenia czy frezowania w miękkich materiałach. Próbowałem wiercić w stali i nawet daje radę, wiertło 2mm. Kosz wykonania to około 20zł. Może trudno w to uwierzyć ale nie w niej luzów 😉 jedyny problem to delikatne odchylenie... jednak jest ono na tyle małe że nie ma sensu próbować go zniwelować. Myślę że zdjęcia rozwieją resztę wątpliwości.

Obejmy mocujące są w takich miejscach ze nie zakrywają otworów wentylacyjnych.

W sumie mam zamiar poprawić jeszcze kila rzeczy.

Po pierwsze zamienić gumkę na sprężyny, to było rozwiązanie tymczasowe.

Poprawić sposób mocowania "ścianki" do której przykręcone są prowadnice. W tym momencie są przykręcone dwoma wkrętami i kątownikiem do "blatu roboczego".

Opcjonalnie dodać jakiś uchwyt, dźwignię do opuszczania szlifierki.

Wada jest jedna... Trzeba kręcić i kręcić i kręcić żeby przykręcić śruby od obejm zaciskających. Nie jest to najwygodniejszy sposób... Jak chce się wywiercić kilka otworów a następnie coś przyciąć i okazuje się że jeszcze kilka dziurek jest do wywiercenia to może być irytujące...

Mam zamiar dorobić jeszcze stół. Na początku będzie to jedynie wersja ręczna, umożliwiająca wykonywanie prostych prac frezarski. Całość będzie robiona tak aby można było w łatwy sposób rozbudować do CNC. Oczywiście będzie to raczej forma "zabawki" i sprzętu do nauki niż do poważnych prac...

Komentarz dodany przez: Treker

Wada jest jedna... Trzeba kręcić i kręcić i kręcić żeby przykręcić śruby od obejm zaciskających. Nie jest to najwygodniejszy sposób... Jak chce się wywiercić kilka otworów a następnie coś przyciąć i okazuje się że jeszcze kilka dziurek jest do wywiercenia to może być irytujące...

To może obetnij śruby do krótszych?

Poza tym całkiem fajne.

A sama wiertarka to coś mocnego czy taka marketówka?? Można tym frezować?

te śruby mają rowku które zapobiegają ich całkowitemu wykręceniu żeby ich nie zgubić. Dlatego też nie chciałem ich obcinać. Myślę teraz nad jakąś klamrą.

Szlifierka to taka marketówka ale na prawdę polecam... bardzo fajna jakościowo, jak rozebrałem to w środku ładnie kable poukładane, nie jakaś tam wyrafinowana technologia, wszystko proste. Ładnie łożyskowane. Frezować się da i to nawet bez większych problemów. Kosztowała około 80zł, gdybym miał kupować jeszcze raz to też bym ją wybrał. Jedyne co to wał giętki który był w zestawie, bez łożysk i spore luzy ale do przerobienia 😉

//już poprawiam zdjęcia...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.