Skocz do zawartości

Sterowanie serwem przez potencjometr

maniak111

Pomocna odpowiedź

Witam Wszystkich Bardzo serdecznie

Piszę, bo ostatnio w sieci natknąłem się na fajne i myślę dość ciekawe rozwiązanie mojego problemu związanego z serwem obrotowym. Chodzi mi o sterowanie serwomechanizmem za pomocą potencjometru. Kręcąc potencjometrem w lewo, silnik serwa miałby się kręcić w lewo im bardziej przekręcając potencjometr tym szybsze obroty mechanizmu. Oczywiście, zmieniając kierunek w prawą stronę miało by to wyglądać tak samo jak powyżej im większy obrót tym większa prędkość. Chodzi mi o stworzenie lub zakup takiego mechanizmu jak w tym linku Wydaje mi się że znalazłem coś podobnego w sklepie internetowym ale nie jestem pewien czy to to i wolę zapytać specjalistów do których ja nie należę aczkolwiek umiem posługiwać się lutownicą 😉Znalazłem coś takiego jeśli to nie to to to bardzo proszę o nakierowanie mnie na odpowiedni tor poszukiwań.

Pozdrawiam Piotrek

Komentarz dodany przez: Nawyk

Poprawiłem literówki w temacie i treści

Wydaje się, że bardziej potrzeba Ci zwykłego sterowania PWM zwykłego silnika DC niż serwa.

Jeśli koniecznie musi być serwo (bez wyjętej elektroniki), to na chłopski rozum podanie dowolnego prawidłowego sygnału (czyli impuls dodatni z zakresu 1..2us przy okresie 50Hz) i wyciągnięcie potencjometru na zewnątrz powinno doprowadzić do podobnego efektu. Ustawiając potencjometr w pozycji odpowiadającej podanemu sygnałowi serwo stoi. Im bardziej odjedziemy od tego punktu, tym szybciej serwo się poruszy. A że nie będzie sprzężenia mechanicznego z potencjometrem, to będzie się kręcić bez końca.

Oczywiście należy wyciąć bolec zabezpieczający.

Można też kupić gotowe, ale obstawiam, że będzie właśnie tak zmodyfikowane. Taki też opis widnieje na http://www.servocity.com/html/hsr-1425cr__continuous_rotatio.html do którego powadzi Twój link.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.