Skocz do zawartości

Problem z USBasp + mkAVRcalculator

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Mam problem z zaprogramowaniem układu przy pomocy programatora USBasp i programu mkAVRcalculator.

Posiadam dokładnie ten programator, z tego sklepu: USBasp

Przy próbie użycia opcji ,,Sprawdź podłączony AVR" program po kilku sekundach wyświetla okienko z takim błędem jak na obrazku.

Dodam, że w mkAVRcalculator w razie błędu pojawia się z reguły komunikat błąd AVRDUDE obok przycisku sprawdzania podłączonego avr, i w obrębie okna programu. W tym przypadku się tak nie dzieje ponieważ ostrzeżenie jest otwierane w odrębnym oknie a w programie nadal wyświetla się napis: ,,odczyt...".

Do tego jeśli zaznaczę w ustawieniach opcję ,,pokazuj konsolę AVRDUDE" nie jest ona pokazywana, tak jakby program nadal pracował i nie zakończył operacji odczytu.

Moje okno ustawień wygląda tak (wyciąłem tylko adres) :

Dodatkowe informacje:

1. próbowałem zasilać układ zarówno z programatora jak i z zewnętrznego źródła 5V, nic to nie zmieniło

2. po zamknięciu okienka z komunikatem o błędzie na ułamek sekundy zapala się na programatorze czerwona dioda i znów gaśnie

3. testowałem wszystkie gniazda usb w komputerze, nie dało to żadnych zmian

4. zarówno programator jak i wszystkie układy, które próbowałem podpiąć (było kilka różnych z różnymi atmegami) działały od paru miesięcy i nie widziałem żadnych problemów, kłopot pojawił się dopiero dzisiaj

Szukałem już w google, elektrodzie i tutaj na forbocie ale nie znalazłem informacji o podobnym błędzie.

Proszę o pomoc, w jaki sposób poradzić sobie z tym problemem?

Czy próbowałeś zainstalować AVRDUDE poprzez mkAVRcalculator? Jeśli nie to polecam spróbować. Poza tym polecam wejść na forum atnela, tam masz możliwość porozmawiania bezpośrednio z autorem programu.

Witam i dziękuję za odpowiedź

Po zaktualizowaniu driverów programator znów pracuje poprawnie... Przepraszam za kłopot i proszę o zamknięcie tematu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...