klakier2121 Napisano Listopad 25, 2012 Udostępnij Napisano Listopad 25, 2012 Witam, jak widać jestem początkujący w dziedzinie elektroniki/informatyki, ale cały czas się edukuję 😃 Chciałbym się zapytać was jak odbierać oraz wysyłać dane do/od mikrokontrolera ATmega8A z/do komputera. Mam programator USBasp i czytałem wiele artykułów na temat v-usb, ale nic mi nie świta. Nie wiem czy v-usb to był dobry trop. Chciałbym po prostu przez konsolkę windowsową odbierać np. czy dioda jest zapalona czy nie, tak na początek oraz w komputerze gdy np. napisze w konsolce 1 to dioda się zapali i 0 zgaśnie. Nie wiem czy sam programator wystarczy aby odbierać / wysyłać dane. Jeżeli nie to napiszcie czego mi brakuje. Dzięki z góry ! Klakier 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
davidpi Listopad 25, 2012 Udostępnij Listopad 25, 2012 Najprościej to będzie za pomocą portu szeregowego. Jeżeli nie masz portu COM to kup sobie przejściówkę USB <-> RS232 np taką: http://allegro.pl/wk652-adapter-usb-na-rs232-com-prolific-pl2303-i2792119902.html lub coś podobnego. I połącz ją przewodem z USARTem w mikro kontrolerze. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »