Skocz do zawartości

Mostek h+atmega8+sterowanie mosefetem n

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,
Jest to mój pierwszy post na tym forum także proszę o wyrozumiałość. Mianowicie, mam problem z uruchomieniem mostka h na 4 mosfetach n, sterowanych z atmegi8. Dokładnie chodzi o IRF520N, które w pełni otwierają się przy 12V, więc 5V z atmegi to za mało. potrzebuje wzmocnić napięcie do 12V. Próbowałem z tranzystorem bipolarnym npn, jako negacje, ale to nie jest zbyt dobre rozwiązanie bo przy starcie atmegi gdy jest stan niski wszystkie tranzystory się otwierają. Z pnp tez próbowałem, ale stan niski na atmedze też go otwierał, oto schemat:

Mógłby ktoś podrzucić jakiś prawidłowy schemat z rozwiązaniem tego problemu?

Z góry dziękuję za pomoc:)

Witam

Mostek na 4 mosfetach typu N, bez stosowania specjalnych sterowników (driverów) mija się z celem, gdyż nie dysponujesz takim wysokim napięciem, aby wszystkie tranzystory zostały w pełni otwarte. Poszukaj schematów z tranzystorami typu P w górnej części mostka, a w dolnej z tranzystorami typu N. Sterowanie tranzystorów poprzez bipolarne tranzystory NPN.

Ps. Twój schemat jest błędnie narysowany, nie projektuj czegoś, o czym nie masz najmniejszego pojęcia.

Pozdro

Próbowałem już ten mostek z górnymi tranzystorami P, ale ten na 4N też działa tylko jak tranzystory sa bezpośrednio połączone z 12V, nurtuje mnie tylko jak z atmegi wzmocnić sygnał do 12V?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...