Skocz do zawartości

Sprawdzenie płytki pcb.linefollower

kruson

Pomocna odpowiedź

Płytki są idealne.

Idealne do tematu "jak nie projektować pcb". Tu nie ma co sprawdzać. Nie marnuj swojego (ani naszego) czasu. Rozumiem, że chcesz się czegoś nauczyć? Proponuję poczytać/poogladac odnośnie projektowania pcb.

Kolega trochę przesadza.

Płytka ma szereg błędów:

1. Przemyśl prowadzenie zasilania.

2. Ścięzki o dużym prądzie muszą być odpowiednio szerokie (i najlepiej krótkie), ścieżki o małym prądzie mogą być węższe.. u Ciebie to jest kompletnie losowe.

3. Kondensatory muszą być jak najbliżej układów scalonych, u Ciebie to też różnie z tym.

Masz sporo do przeprojektowania i poczytania, ale jak na pierwszy raz nie jest najgorzej...

Kruson, u schyłku 2012 roku jest dużo prościej niż choćby 15 lat temu (mam na myśli dostępność materiałów edukacyjnych). Proponuję coś bardzo przyjemnego - kursy eagle na youtubie. Pierwszy z brzega

, a jest ich więcej!

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Przesadzam? To moja pierwsza płytką jaką zaprojektowałem:

Zajęło mi to jeden wieczór, potem poprawki drobne naniosłem, lecz niewielkie (nieco inne obudowy OP07, kosmetyka górnych rezystorów). Ale nigdy nawet nie myślałem, by robić ścieżkę, która najpierw jest gruba, a potem nagle cienka. Tak samo nie robię kątów prostych ani nie prowadzę ścieżek pod kątami typu 28,7. Można? Można. I nie trzeba tak wiele. Godzinkę posiedzieć pooglądać, żeby potem raz dwa to zrobić. A im wcześniej się nauczy estetyki, tym lepiej. Bo tutaj za estetyką idzie przejrzystość. No ale nie tylko estetyka tutaj problemem. Zapisywanie widoku okna (albo może to screen wklejony i obrobiony przez painta?), ścieżki tuż przy padach. Ja mistrzem nie jestem, ale się staram.

Przesadzam? To moja pierwsza płytką jaką zaprojektowałem:

Obrazek

Zajęło mi to jeden wieczór, potem poprawki drobne naniosłem, lecz niewielkie (nieco inne obudowy OP07, kosmetyka górnych rezystorów). Ale nigdy nawet nie myślałem, by robić ścieżkę, która najpierw jest gruba, a potem nagle cienka. Tak samo nie robię kątów prostych ani nie prowadzę ścieżek pod kątami typu 28,7. Można? Można. I nie trzeba tak wiele. Godzinkę posiedzieć pooglądać, żeby potem raz dwa to zrobić. A im wcześniej się nauczy estetyki, tym lepiej. Bo tutaj za estetyką idzie przejrzystość. No ale nie tylko estetyka tutaj problemem. Zapisywanie widoku okna (albo może to screen wklejony i obrobiony przez painta?), ścieżki tuż przy padach. Ja mistrzem nie jestem, ale się staram.

No to moje gratulację - odrobiłeś pracę domową. Trochę.

Niestety screeny z eagle wyglądają zazwyczaj fatalnie i często miejsca, które są oddalone o kilkanaście milsów wyglądają jakby się łączyły - taki urok.

Co do zmiany szerokości ścieżek to ma to bardzo duży sens. Przy dużych padach potrzebujesz szeroką ścieżkę żeby nie odpadła od przegrzania (duży pad dłużej nagrzewasz), przy małych padach odwrotnie - szeroka ścieżka mogłaby odbierać całe ciepło z padu podczas podgrzewania. Jak widać łącząc duży pad z małym zmiana szerokości ścieżek może być pożądana. Nie mówie akurat, że tutaj było to najtrafniejsze, ale to inna historia.

PS. Swoją drogą zamiast kogoś próbować dobić to postaraj się mu pomóc, albo po prostu nie marnuj czasu na pisanie postu.

• Lubię! 1

Jest tyle rzeczy do poprawienia, że nie wiem jak mam Ci pomóc. Najlepiej przyjrzyj się tej płytce i patrz na nią tak długo aż zrozumiesz co jest nie tak bo to już nie chodzi o Elektronikę a o najzwyklejsze lekcje plastyki/techniki

Możesz robić moim sposobem, jest głupi, marnuje czas i materiał.

Jak uczyłem się projektować pcb, po prostu projektowałem karykaturalne płytki, wytrawiałem je.

Po podłączeniu zwykle układ mi nie działał i spędzałem masę czasu sprawdzając co jest nie tak.

Plus był taki, że nigdy tych samych błędów już nie popełniałem i dbałem o rozmieszczenie elementów i poprowadzenie ścieżek.

Ale to tylko taka moja mała sugestia:)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.