Skocz do zawartości

Jaki język na początek

Pomocna odpowiedź

To przy okazji sie zapytam, przy 8051 nie używa sie chyba czystego 'C' tylko 'Keil C' lub 'Embedded C', w którym sie to programuje lepiej i duże różnice są w związku co do czystego 'C'?

Ja was rozumiem, sam zaczynam programować w C -AVR'y na początek, ale nie wyobrażam sobie jeśli miałbym od razu zacząć C nie znając np. tego czym się różni BIN od HEX... Nie wyobrażam sobie także tego, że dzieciaki z gimnazjów czy podstawówek, które chcą się BAWIĆ robotyką, chcą oprogramowywać swoje skromne robociki itp. zaczynają się uczyć asemblera czy C... bo wiadomo, że te języki na początek są ciężkie, a w takim wieku to dzieciaki chcą by roboty działy, a nie żeby dwa dni spędzić w warsztacie robiąc "twora" , a trzy miesiące spędzieć przed kompem ucząc się Asemblera do którego i tak ciężko znaleźć dobre kursy. Jeśli ktoś potrafi logicznie myśleć i rzeczywiście czyta ze zrozumieniem noty katalogowe, to szybko wychwyci różnice i zapomni o nawykach stosowanych w bascomie, lecz dalej będzie pamiętał że port to port i że dany uC ma np. takie a takie timery i co one mogą robić...

Gdy mówiłem o "plusach" bascoma mówiłem właśnie o tym, że dla hobbystów którzy traktują to jako zabawę, na prawdę bascom wystarcza i nie oszukujmy się.

Wiadomo, że ludzie na studiach czy pracujących jako programiści itp. muszą umieć coś więcej niż bascom... ale ilu takich jest wśród nas...

np: Wydaje mi się, że szybciej oprogramujemy linefollowera z pięcioma czujnikami w bascomie niż w C czy Asemblerze... A to forum jest teraz przepełnione takimi właśnie młodymi osobnikami, którzy jak widać po aktualnych postach, raczej z swoją wiedzą idą w dół zamiast piąć się w górę.

Pozdrawiam i polecam o usunięcie tego topicu, ponieważ brnie to donikąd...

Bascom pozwala zaprogramować bez większego wysiłku (dokumentację trzeba czytać, chociażby bascomową) większość avrów, czy też starczych procków. I wcale nie oducza myślenia. Po prostu pozwala zrobić niektóre rzeczy łatwiej (obsługa wyświetlaczy??). Jak każdy język wyższego poziomu. C jest językiem ogólnym, do programowania. Bascom służy do programowania procesorów '51 i AVR, i wydaje mi się, spełnia swoje zadanie. W tym mniej wymagającym środowisku. Im język wyższego poziomu, tym łatwiej w nim programować, ale równocześnie posiada mniej szczegółowych funkcji.

edit: Chęć uczenia się Bascoma nie jest dla mnie zaniżaniem poziomu. Jest to język stosowany, tak samo jak C. Osobiście uważam, że warto uczyć się C++, czy C#(zdecydowanie język wygodniejszy dla mnie). aby później móc swobodnie poruszać się w każdym języku. Języki rodziny C, ośmielę się stwierdzić, razem z Bascomem (nie rodzina, ale strasznie podobny), są podstawą programowania.

• Lubię! 1

Rasta

Pisze tego posta bo za nic nie mogę się z tobą zgodzić że Bascom jest jednym z podstawowych języków programowania.

Jeśli chodzi o C czy C++ to tak to jest podstawa każdy szanujący się programista raczej

zna te języki ( C# dla mnie to gówno bo nie lubię Microsoftu ) ale nie Bascom a powód jest

prosty po pierwsze Bascom jest podobny trochę do Basica przynajmniej tak mi się wydaje bo nigdy w nim nie pisałem a Basic'a też nie trawie z wielu powodów.

No i drugie chyba najważniejsze spróbuj zaprogramować w Bascomie PIC'a albo mikrokontrolery STM. Będzie ciężko nie wiem czy jest to w ogóle możliwe a w C++ czy C nie będzie problemów. Co prawda w asmie czy C też nie da się zaprogramować PIC'a używając kodu dla ATmegi ale człowiek piszący w asmie czy C nie będzie miał większych problemów z opanowaniem PIC'ów.

Ja osobiście zaczynałem w gimnazjum od Pascala potem było Delphi C i C++ aż w końcu doszedłem do asma mikrokontrolerów AVR i teraz głownie w asmie pisze programy na AVR'ki.

Myślę że początkujący powinni raczej zacząć od programowania kompa w C lub Pascalu (unikną niepotrzebnego stresu w stylu "a może źle podłączyłem" ). Jak dla mnie napisanie programu do obsługi LCD w Bascomie to dla mało ambitnych ja nie miał bym satysfakcji z napisania takiego programu którego działania prawie nie znam.

Ostatecznie uważam że podstawowe języki programowania to C i ASM.

Się rozgadałem !..

No i drugie chyba najważniejsze spróbuj zaprogramować w Bascomie PIC'a albo mikrokontrolery STM.

Zauważ, że wyraźnie zaznaczyłem "'51 i AVR".

Osobiście również uważam, że C jest ogólniejszy, i w sumie przez to lepszy, ale za nic nie chciałoby mi się pisać programu, który ma wyświetlić kilka linijek tekstu w C :]

To przy okazji sie zapytam, przy 8051 nie używa sie chyba czystego 'C' tylko 'Keil C' lub 'Embedded C', w którym sie to programuje lepiej i duże różnice są w związku co do czystego 'C'?

Heh, język to czysty C. Tylko firmy nazywają swoje kompilatory różnie. Embedded C zaznacza, że jest to język C dla systemów wbudowanych, czyli właśnie opartych o uC. Zasadniczo specyfikacja takiego języka jest zgodna z ANSI C. Jest tylko rozszerzona o możliwość operowania na bitach na przykład. Co do 8051, ja kompiluję za pomocą SDCC (Small Devices C Compiler). Jest to chyba jeden z pierwszych kompilatorów C dla uC. Obsługuje nie tylko 8051, ale także PIC i AVR.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...