Skocz do zawartości

Podajnik kartek.

theraju

Pomocna odpowiedź

Witam. Stanąłem przed zadaniem budowy podajnika kartek współpracującego z robotem IRB360. O ile uporałem się z konstrukcją podajnika o tyle w dziedzinie elektroniki jestem bardzo kiepski. Potrzebuję napędzić podajnik odpowiednim silnikiem obrotowym. Muszę dobrać go z głową, zapewne potrzebne są jakieś obliczenie. Jestem zupełnie zielony w tym temacie i prosiłbym o jakieś wskazówki.

Załączam wstępny rysunek 3D. Silnikiem chciałbym zastąpić jedną z podpór (czerwony). Do ramki będą zamocowane przyssawki pobierające kartke i będzie ona podawana ze stosu na stos.

Prosiłbym o wszedlkie wskazówki Was doświadczonych robotyków.

Również polecałbym serwo - zakres ruchu się zgadza (można dodać endstopy, żeby serwa nie próbowały pracować w zakresie większym niż to 180 stopni), moment obrotowy dobierzesz w zależności od działających sił - kartki papieru są raczej lekkie:), ale konstrukcja może trochę ważyć, w zależności od materiału, z jakiego będzie wykonana. Napięcie zasilania i pobór prądu proste do "obsłużenia" przy projektowaniu elektroniki. Do tego dochodzi banalny montaż:

Przy samych silnikach potrzebujesz przekładni i jakiegoś sprzężenia zwrotnego, do ustawiania zadanej pozycji wału.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.