Skocz do zawartości

DC HL149 a kwestia mocowania kół

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Właśnie zaczynam swoją zabawę z robotyką. Na początek chciałbym zrobić "Waldemara Światłoluba" - zakupiłem już wszystkie potrzebne części, a układ z sukcesem przetestowałem na płytce stykowej.

Nie mam natomiast koncepcji odnośnie przymocowania zakupionych w Leroy Merlin kół do wirnika silnika.

Silniki jakie posiadam to HL149 10:1 i HL149 21:1 - nie zdecydowałem jeszcze który z nich wykorzystam w konstrukcji. Posiadam również serwa HXT900, ale ich nie chciałbym wykorzystywać do tego projektu.

Koła zostały zakupione w Leroy Merlin:

Mam wielką prośbę o podpowiedź w jaki sposób mógłbym skutecznie przymocować koła do wirnika. Przeglądałem inne projekty, również te wykorzystujące HL149, natomiast ciężko było mi na podstawie zdjęć "podejrzeć" jakieś rozwiązanie tego problemu.

Komentarz dodany przez: Treker

Kiedyś miałem podobny problem, w walcu o średnicy odpowiadającej otworze w kole wywierciłem otwór na wał silnika, a następnie walec wkleiłem w otwór koła. Minusem jest to ze wszystko montowane jest na kleju i nie masz potem możliwość demontażu.

Możesz zbudować jakąś prostą przekładnie, nawet cierną. Jeżeli kółko całe jest plastikowe ( z tego co widzę średnica ok. 45mm) bez problemu naciągniesz dętkę co zwiększy sprawność przekładni.

Jeśli masz cokolwiek co pasuje na wał ,,D" , można to przyciąć i również wkleić w koło, wtedy będzie możliwość łatwego wyciągania silników w razie potrzeby 😃

Moje sposoby są bardziej typu byle działało 😋

Nie jestem pewien jaka jest średnica wału, ale można zastosować coś takiego:

http://kamami.pl/index.php?ukey=product&productID=195534

i później próbować przykręcić koło do takiego huba... A z niskobudżetowych rozwiązań, to można np. nakładać warstwami termokurczliwe otuliny do przewodów, a następnie spróbować "wcisnąć" koło na taką pogrubioną oś, chociaż jeśli ma przekrój "D", to nie wiem jak to się będzie układać...Na pewno wystąpią jakieś tzw. bicia.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...