Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Na twoim miejscu dałbym większe elektrolity. Z tego co się orientuję to te silniki potrafią pociągnąć w impulsie dużo prądu.

Ja użyłem 220uF, ale to głównie dlatego, że nie miałem pod ręką nic mniejszego. W sumie działa poprawnie, a zapas zawsze lepiej mieć 😃

Najnowszy schemat:

Za radą Bobby'iego zdecydowałem się jednak na 5 czujników 🙂

Wrzuciłem też kondensatory 220uF przy mostkach... Lux, czy tak będzie już ok?

W między czasie pracuje też już nad projektem płytki.

Narazie mam tyle, jeśli ewentualnie macie już jakieś uwagi to chętnie posłucham:

Do zrobienia przy płytce:

- podłączenie zasialania i masy do praktycznie wszystkich miejsc poprzez dolną warstwę

- podłączenie sygnałów do mostkówH

Pozdrawiam.

Maciek

Teraz kondensatory są w porządku, jak na mój gust. 😉

Tylko kątem oka zobaczyłem, że próbujesz zasilać silniki z 12V. To nie jest dobry pomysł. Maksymalne zalecane napięcie dla silniczków Pololu to 9V a to i tak dość sporo - stosunkowo prosto je spalić.

Co do samej płytki: na Twoim miejscu umieściłbym obydwa mostki obok siebie, blisko bloku zasilającego. O niebo prościej będzie ci poprowadzić odpowiednio grube ścieżki zasilające, które przy obecnym rozwiązaniu musiałbyś przeciągać przez całą szerokość PCB.

Do tego weź pod uwagę, że zasilasz silniki impulsowo - jeśli korzystasz z PWM oczywiście, więc za każdym razem kiedy silnik otrzymuje ,,porcję" mocy na jego ścieżkach zasilających pojawia się znaczny prąd, który będzie tworzył pole magnetyczne indukujące zakłócenia na pobliskie ścieżki. Nie umiem określić skali tego zjawiska, więc nie wiem czy wywoła jakieś realne problemy, tu musiałby się wypowiedzieć ktoś mądrzejszy, ale generalnie lepiej unikać prowadzenia ścieżek przewodzących duży prąd obok czułych układów cyfrowych - jak na przykład mikrokontroler.

@Sen

W sumie to myślałem ze płytkę powoli będe kończył wiec Twoja opinia mnie zaskoczyła - a mógłbyś napisać co według Ciebie trzeba jeszcze porobić

@Lux

Dzięki za info o kondensatorach.

Zasilanie silników - tak na prawdę będę miał aku LiPol 3 celowy czyli 11,1V. Do tego spadek na diodzie i na mostkach wiec będzie ok. W razie czego mogę tez dawać PWM np na 80% wiec nie będzie problemu.

Odnośnie tych mostków to celna uwaga zeby nie prowadzić dużych prądów przez cała płytkę. Natomiast nie chciałem mieć mostków po środku płytki bo nad nią będzie akumulator i nie chcę go podgrzewać, wiec teraz mam dylemat jak to zrobić...

Będę jeszcze kombinował jak to wszystko tam poupychać żeby było dobrze.

Pozdr. Maciek

@mcwo82

Zrobić ją od co. Masz jakieś 70% nie zrobionej płytki a to co jest zrobione jest wykonane tak że ciężko będzie Ci ją ładnie połączyć ale mogę się oczywiście mylić. Będę regularnie odwiedzać tego Workloga i pomagał Ci jak tylko będę potrafił.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...