Skocz do zawartości

Błąd "Detected Micro does not match the selected Micro ATmega8" Bascom avr + programator u

PireQ

Pomocna odpowiedź

Witam

Dzisiaj próbując zaprogramować atmegę 8 przez programator USBasp (dodam, że jest nowy)

w bascom avr wyskoczył mi błąd taki jak w temacie, czyli "Detected Micro does not match the selected Micro ATmega8"

-błędów w napisanym programie nie było, próbowałem nawet z najłatwiejszym możliwym programem i wciąż to samo.

-Sterowniki do programatora zainstalowałem takie jakie były zalecane przez producenta

- połączenia kabli wielokrotnie sprawdziłem i wszystko było dobrze.

bascom nie wykrywał nawet rodzaju procesora, sprawdzałem miernikiem czy przy programatorze na gnd i vcc wychodzi jakieś napięcie ale niestety nic.

Mój system operacyjny to win xp. Proszę o pomoc.

P.S. Szukałem podobnych tematów na forum ale problem nie został rozwiązany, proszę Administratorów aby nie usuwali mi kolejnego tematu, to forum chyba udziela pomocy prawda?

Widze, że tutaj dużo osob cierpi na bezsenność 😃 Czy włączyłeś Woltomierz równolegle (tj. czerwona sonda do vcc, czarna sonda do gnd oraz ustawić na zakresie-napięcie)? Sprawdz jeszcze połączenia:

MISO-MISO, MOSI-MOSI, SCK-SCK, RESET-RESET, VCC-VCC, GND-GND. Jeśli nadal będą błędy wyłącz komputer i przy uruchomieniu wcisnij F8, następnie z listy wybierz "uruchom bez podpisów sterowników cyfrowych"

Jeszcze jedno pytanie czy jeśli podłączasz programator to czy w systemie słychac charakterystyczny dzwięk informujący o podłączeniu urządzenia?

jedna ze zworek była na nieodpowiedniej pozycji przez co nie dochodziło zasilanie, na tą chwilę dochodzi już zasilanie ale niestety ani bascom avr ani mkavr calculator nie widzi atmegi...

na komputerze na którym programuje nie mam głośników heh, nie słyszę tego dźwięku.

odpalę go ponownie i zrobię tak jak napisałeś.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.