dominos96 Napisano Luty 17, 2013 Udostępnij Napisano Luty 17, 2013 Witam, otóż buduje robota sumo, i mam mały problem z rozmieszczeniem silników. Mógłbym najzwyczajniej umieścić je naprzeciw siebie, ale przekładnia jest dość długa i nie zmieścił bym ich tam. No chyba że skrócił bym te przekładnie, ale jednak chciałbym tego uniknąć. I mam pytanie czy to pierwsze rozmieszczenie silników przy 2 kołach było by aż takie złe ? No chyba że rozmieszczę silniki jak na 2 rysunku ale wtedy musiałbym jakoś skręcić o 90° Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MirekCz Luty 17, 2013 Udostępnij Luty 17, 2013 Powiedz mi tylko gdzie zamierzasz mieć klin? Bo przy prostokątnej konstrukcji twój robot szybko nauczy się latać. Z tego powodu ta druga ewentualność jest zupełnie chybiona. Jak dasz radę to wsadź silniki tak jak rys.1, ale jak najbliżej siebie i zastosuj gąsienice. Tylko patrząc na rozmiar Twoich silników będzie to bardzo trudne / gąsienice będą b.wąskie. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
daroh Luty 19, 2013 Udostępnij Luty 19, 2013 Ja w jednym ze swoich sumo mam rozwiązanie jak na rysunku pierwszym. Wg mnie sprawdza się ono bardzo dobrze, robot ma masę mniej więcej równo rozłożoną, a silniki właśnie są oddalone od siebie jak najbardziej. Zapobiega to 'podskakiwaniu przodu' robota podczas szybkiego startu i stopu. Drugą sprawą jest to, że mój robot ma 2 przody, no i oczywiście zastosowane gąsienice. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »