Skocz do zawartości

Ułożenie silników dla robota sumo

dominos96

Pomocna odpowiedź

Witam, otóż buduje robota sumo, i mam mały problem z rozmieszczeniem silników.

Mógłbym najzwyczajniej umieścić je naprzeciw siebie, ale przekładnia jest dość długa i nie zmieścił bym ich tam. No chyba że skrócił bym te przekładnie, ale jednak chciałbym tego uniknąć.

I mam pytanie czy to pierwsze rozmieszczenie silników przy 2 kołach było by aż takie złe ?

No chyba że rozmieszczę silniki jak na 2 rysunku ale wtedy musiałbym jakoś skręcić o 90°

Powiedz mi tylko gdzie zamierzasz mieć klin? Bo przy prostokątnej konstrukcji twój robot szybko nauczy się latać. Z tego powodu ta druga ewentualność jest zupełnie chybiona.

Jak dasz radę to wsadź silniki tak jak rys.1, ale jak najbliżej siebie i zastosuj gąsienice. Tylko patrząc na rozmiar Twoich silników będzie to bardzo trudne / gąsienice będą b.wąskie.

Ja w jednym ze swoich sumo mam rozwiązanie jak na rysunku pierwszym. Wg mnie sprawdza się ono bardzo dobrze, robot ma masę mniej więcej równo rozłożoną, a silniki właśnie są oddalone od siebie jak najbardziej. Zapobiega to 'podskakiwaniu przodu' robota podczas szybkiego startu i stopu. Drugą sprawą jest to, że mój robot ma 2 przody, no i oczywiście zastosowane gąsienice.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.