Skocz do zawartości

Crazyflie - zwrotny i niezwykle szybki nano quadrocopter

Treker

Pomocna odpowiedź

Podobają Wam się quadrocoptery? A może lubicie wszystko, czym da się sterować za pomocą kontrolera z PlayStation 3? Albo dawno temu naoglądaliście się filmów o Harrym Potterze i podobały Wam się mecze quidditcha?

Crazyflie

Jeśli na którekolwiek z tych pytań odpowiedzieliście twierdząco, to mamy coś co Was może zainteresować. Nowy super szybki quadrocopter Crazyflie. Oprócz tego, że szybki, jest też niesamowicie zwrotny – stąd skojarzenie z quiddtichem i zniczem, który należało złapać. Crazyflie potrafi przemieszczać się nawet pomiędzy skomplikowanymi przeszkodami. Ale to nie wszystko! Jakby tych zalet było mało – możecie kupić jego wersję deweloperską i zmieniać ją, jak Wam się tylko spodoba.

Zobaczcie sami jaki jest zwrotny

Długo co prawda nie polata – bateria starcza na 7 min lotu. Ale można go ładować z ładowarki do smartfonów (Q1), a całe ładowanie trwa tylko 20 min. Kiedy Crazyflie będzie już gotowy do lotu, możecie nim sterować w promieniu 80 metrów za pomocą komputera lub kontrolera z PlayStation 3.

Crazyflie w liczbach

Wnętrze quadrocoptera kryje procesor STM32F103CB taktowany zegarem 72 MHz. W zależności od wersji znajdziecie tam też żyroskop, akcelerometr i kompas.

Chcielibyście się czymś takim pobawić i trochę go podrasować?

Źródło i więcej info: http://www.bitcraze.se/2013/02/pre-order-has-started/

Troszkę większe (14 cm) można kupić na allegro za ok 150zł. Nawet na youtube można znaleźć filmiki nagrywane małymi kamerkami (pewnie z długopisów z kamerką) przyczepionymi do takiej zabawki. Na forum modelarskim widziałem bardzo pozytywne opinie na temat tych allegrowych copterów 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Troszkę większe (14 cm) można kupić na allegro za ok 150zł. Nawet na youtube można znaleźć filmiki nagrywane małymi kamerkami (pewnie z długopisów z kamerką) przyczepionymi do takiej zabawki. Na forum modelarskim widziałem bardzo pozytywne opinie na temat tych allegrowych copterów 😉

Pewnie masz na myśli WLtoys v939 zwana też ladybug 😉 Mam jej większego brata, WLToys v929 i latam z kamerką 720p 😉 Obydwie można kupić w chinach za $30.

Pewnie masz na myśli WLtoys v939 zwana też ladybug 😉

Tak, dokładnie 🙂

A tak przy okazji zapytam: ten mniejszy faktycznie podniesie bez problemu taki długopis?

Pewnie masz na myśli WLtoys v939 zwana też ladybug 😉

Tak, dokładnie 🙂

A tak przy okazji zapytam: ten mniejszy faktycznie podniesie bez problemu taki długopis?

Nie, v939 podniesie jakieś 5gram (i bedzie się tym dało w miarę normalnie latac) i czas latania skróci się z 12 do 5 minut. Większy v929 podnosi 24 gramy (kamerka keychain 808 #16v2 720p FOV 120stopni + customowe nóżki) i jakoś lata, ale też ciężko.

Ogólnie im mniej tym lepiej... ja np wyrzucam obudowę z kamerki i baterię (podpinam pod tą głownąz biedronki), by cały ładunek ważył jakieś 9 gram i latam tą v929 w miare stabilnie:)

Sory za odkop, ale dręczy mnie jedno pytanie...czy tym CrazyFile można sterować za pomocą tylko smartfona z androidem? Skoro quadrocopterem można sterować za pomocą kontrolera z PS3 (chyba tutaj nie jest potrzebny komputer) to czy wykorzystując aplikację na androida "BlueputDroid" (emulator kontrolera PS3) można również nim bezpośrednio sterować bez dodatkowych modułów (tylko CrazyFile i smartfon)?

Szukam małego quadrocoptera sterowanego minimalistycznie - najlepiej tym co mam pod ręką...

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.