fazi787 Napisano Luty 21, 2013 Udostępnij Napisano Luty 21, 2013 Witam. Jestem tu nowy więc się przedstawię. Mam 15 lat i nazywam się Bartek. Chciałbym przedstawić mojego pierwszego robota. Nazywa się Fazi Bot. Po części korzystałem z tego poradnika. Jest on robotem który pełni funkcję mini sumo i line follower. Obudowę zrobiłem z opakowania po zegarku. Koła są z lego. Elektronika: -Układ Scalony L293DNE - Rezystory 220R / 0,25W -Rezystor 4,7K/0,25W -TCRT1000 Tu jest schemat: Silniki wziąłem z zabawki bez przekładni, a więc robot nie ruszy ale zbudowałem go tylko dla doświadczenia Ważne, że działa Następnym robotem będzie światłolub Mam nadzieję, że się podoba
MatManiak Luty 21, 2013 Udostępnij Luty 21, 2013 Silniki wziąłem z zabawki bez przekładni, a więc robot nie ruszy ale zbudowałem go tylko dla doświadczenia Ważne, że działa Nie rusza, ale działa? Tzn, jego działanie opiera się na czym? Tak swoją drogą, to napisałeś że to robot linefollower oraz minisumo - co do LF to się zgodzę, bo jak ma 2 czujniki linii to da radę, ale w minisumo to chyba nie mieści się w wymiarach... Ale to tak na oko, bo może się mylę. No i skoro to LF/minisumo to dlaczego dałeś kategorię "beam"? Może lepsze było by "inny"?
fazi787 Luty 21, 2013 Autor tematu Udostępnij Luty 21, 2013 MatManiak, Masz racje mój robot się nie mieści w kategorii minisumo. Samo pudełko po zegarku ma około 10x10 a tu jeszcze koła. A dlaczego jest na beamie a nie na innym? W sumie sam nie wiem
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »