Skocz do zawartości

Najlepszy obecnie napęd do Minisumo?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,

mam pytanie: jakie silniki uważacie obecnie za najlepsze do Minisumo.

Wiele osób (w tym ja) używa Pololu HP 50:1 lub 30:1.

Zastanawiam się jednak czy jest na rynku coś lepszego a stosowanego rzadko np ze względu na koszty. Trochę szukałem po forum ale żadnego innego polecanego modelu lepszego niż Pololu nie znalazłem.

pozdr. M.

Ok, dzięki za info.

A kojarzycie czy ten projekt jakoś zaistniał?

http://www.par.pl/forum-mlodych/kolo-mos/153-zastosowanie-wspomagajacego-napedu-tunelowego-w-robocie-mobilnym-klasy-minisumo.html

Zajmuje się MS dopiero od niedawna... na zawodach nie widziałem nic podobnego. Artykuł jest z 2010 roku...

Wydaj mi się, że z taką siłą robot miałby duże szanse, zakładając że pozostałe elementy umożliwią mu ustawienie się w odpowiednim czasie czołowo do przeciwnika.

Pozdr. M.

Dlaczego tak myślisz? Wiele walk kończy się w zwarciu gdzie silniejszy spycha słabszego.... robot z turbiną byłby tym silniejszym...

Oglądałem, oglądałem i to nie dawno... wiem, że są szybkie, ale co z tego?

W wielu walkach roboty ustawią się przód-przód i i tak wygra silniejszy.

Chyba ze chodzi Ci o to że taka turbina długo się rozpędza ze zanim uzyskam moc to już dawno jestem za ringiem... nigdy nie korzystałem wiec nie wiem.

Napisz proszę jaśniej o co Ci chodzi.

wiem, że są szybkie, ale co z tego?

Teraz to ma głównie znaczenie, im większa prędkość przy tej samej masie tym większy pęd, który wyrzuci najpierw przeciwnika, a ciebie zaraz za nim. Mocne silniki (tym bardziej turbina) na nic mu się nie zdadzą jak wlecisz rozpędzony w niego.

Powiedziałbym raczej że w nielicznych walkach roboty ustawiają się przód-przód, a i tak w większości tych nielicznych walk wygra robot z lepszym pługiem, a nie mocniejszymi silnikami. Jak jeden robot podjedzie drugiego, ten straci kontakt z podłożem i żadne silniki mu nie pomogą.

Jeżeli tak zależy ci na większej 'sile' robota lepiej dać mocniejsze silniki (albo zamiast 2 upchnąć 4) niż wciskać ogromną turbinę do małego robota.

Nie wiem jak taki punkt regulaminu interpretować

używać urządzeń/materiałów które powodują zwiększanie przyczepności lub

przylepianie się robota do podłoża

Teoretycznie zwiększa to przyczepność, ale nie przyklejają robota do podłoża.

Testu kartki z włączoną turbiną nie przejdziesz, więc jak dla mnie odpadają.

Dodatkowy minus to tak jak kolega stwierdził - turbina potrzebuje kilka sekund na zadziałanie, a w tym czasie walki najlepszych robotów są już zazwyczaj rozstrzygnięte.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...