Skocz do zawartości

Czujniki KTIR0711S - nadmierne grzanie

Antares

Pomocna odpowiedź

Witam. Czy popularne KTIR'y powinny być ciepłe podczas działania czy to tylko jakiś problem u mnie. Czujniki mam podłączone w standardowej aplikacji. Jeśli nie powinny być ciepłe to będę dalej szukał błędu u siebie, natomiast jeśli u was też się troszkę grzeją to będę spokojniejszy. Zaznaczam, że u mnie pomimo grzania czujniki działają poprawnie.

Jak masz dobrze dobrane rezystory i nie obciążasz nadmiernie wyjścia to nie ma prawa się grzać, bo tam płynie za mały prąd.

Skoro się Tobie grzeją to masz dwie możliwości:

1. Za duży prąd diody (zwiększ wartość szeregowego rezystora)

2. Zbyt duże obciążenie (zwiększ wartość rezystora podciągającego, albo sprawdź czy nie obciążasz czymś dodatkowo wyjścia np. nóżka procesora na siłę ustawiona na "1")

Grzanie się elementu może na dłuższą metę doprowadzić do przedwczesnego uszkodzenia, nie wspominając o bezsensownym obciążaniu akumulatora.

PS. Jak moje wskazówki nie pomagają to pokaż schemat i upewnij się, że komponenty na płytce są takie jak na schemacie...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.