Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Wtam 😎

jest to mój 2 robot z linefollower 😃

mam mały problem nie wiem jak tu zrobić sterowanie do tego robota:

chciałbym zrobić taki układ(płytę główną) do niego i nie wiem jak tu z tymi silnikami zrobic:(

tak wyglata ta płyta główna:

chciałbym zeby silnik 1 skręcał w lewo i w prawo (skręt powoduje czujniki od linii)a drugi silnik żeby jechał ciągle prost z stałą prędkością (albo na zakrętach zwalniał było by lepiej 😋:mrgreen: )

jak to zrobić pomocy 🙁( 👹[shadow=red][/shadow]

Komentarz dodany przez: treker

Zły dział, temat przenoszę.

[ Dodano: 16 Lis 08 09:02 ]

czy to wystarczy tylko zaprogramować?????

Tylko. Z twoego postu widac, że nie masz zielonego pojęcia. Napisz do autora lin'ka, żeby ci dał kod do robocika. Najlepiej odrazu skompilowany (hex lub bin).

Nie jesteś w stanie obracać całym robotem używając tylko jednego silnika, podczas gdy drugi stoi miejscu. Jeśli masz tylko jeden czujnik linii, to zrób to tak:

- robot musi posiadać jeden silnik po prawej i jeden po lewej stronie - zasada obracania jak w czołgu

- obraca jednym silnikiem (drugi stoi w miejscu) i szuka linii:

- jeśli znalazł jedzie prosto dopóki ma pod sobą linię

- jeśli nie znalazł zatrzymuje obecny silnik i kręci drugim w celu wyszukania linii

algorytm może i jest prosty, ale jest niezawodny, ja wykorzystałem taki w moim line follower'ze z klocków lego mindstorms:

Nie jesteś w stanie obracać całym robotem używając tylko jednego silnika, podczas gdy drugi stoi miejscu. ...

Zasada przedstawiona przez kolegę, jest trochę inna: jeden silnik to napęd robota, a drugi służy do skręcania kołami. Identyczny robot, jest przedstawiony tutaj: robot

dzięki za linki już miej więcej wiem jak to zrobić .

a taki układ co wy na to ?::

na 5 silniczków 1 to skręca za liną a reszta daje napęd (model typu F1)

co wy na to?

Silniki 2 i 3 nie są do niczego potrzebne. Skręcanie realizujesz za pomocą kółka, które będzie na obrotowym ramieniu z czujnikami, będzie nim sterował razem z czujnikami silnik 1. Silniki 4, 5 zastępujesz jednym na całą tylną oś, po co ci 2 silniki skoro będziesz skręcał kołem. Tego typu roboty tak się robi, nie ładuje się tam 5 silników.

Poprostu silniki pewnie są bez jakichkolwiek przekładni i w innym wypadku nie uciągną pojazdu... Choć wydaje mi się ze ten "linefollower" będzie miał trudności z poruszaniem nie mówiąc już o jeździe po lini...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...