Skocz do zawartości

Przelącznik sygnalu CLK

Ultimion

Pomocna odpowiedź

Witam

Mam taki mały problem. Mam 2 źródła sygnału zegarowego i chciałbym ładnie zrobić automatyczny przełącznik tego sygnału CLK (teraz to robię za pomocą zworki, którą ustawiam w pozycji 1-2 na CLK1 lub 2-3 CLK2. Gdy jest podpięty CLK2 to mam dołączone zewn. zasilanie VDD 5V. chciałbym wiec to VDD użyć jako sygnał sterujący dla przełącznika CLK.

Możecie mi tak na szybko podać symbol jakiegoś małego takiego układu, który by realizował przełączanie CLK ?

Hm, przełączanie zegara to sprawa, której normalnie należy unikać. Normalnie, do selekcji sygnałów cyfrowych używa się zwykłych multiplekserów np. 74151 (8 wejść) lub czegoś naprawdę małego z serii "1-bramkowej" np. 74LVC1G157:

http://ics.nxp.com/products/lvc/1g/

Niestety w przypadku sygnału zegarowego to nie zadziała. Układy "odbierające" zegar - w tym przypadku procesor(?) absolutnie nie mogą zobaczyć "glitcha" czyli szpilki mogącej się pojawić przy przełączaniu z jednego źródła na drugie. To może zakłócić pracę układów wewnętrznych na tyle, że stało się jednym ze sposobów "hakowania" nieznanych lub zabezpieczonych układów.

Zwykle nowe procesory mają już wbudowane mechanizmy kontroli zegara (np. rejestr CLKPR w mega644) pozwalające na podział i bezpieczne przełączanie częstotliwości pracy CPU. Nie wiem co Ci chodzi po głowie ale jeśli masz taką możliwość, przed wszystkim wykorzystaj zasoby posiadanego procesora. Co budujesz albo na czym Ci zależy? Oszczędność energii? Generowane zakłócenia? A może Twój układ przełącznika wcale nie musi tego robić "w locie"? Jeśli na czas przełączania możesz zatrzymać procesor w stanie RESET, to wtedy zwykły multiplekser wystarczy. Możesz użyć dedykowanych 74151, 153 lub 157 albo wydłubać coś z bramek, np. z jednego układu 7400 zrobisz przełącznik dwuwejściowy bez problemu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.