Skocz do zawartości

ATxmega i zewn. SRAM

Ultimion

Pomocna odpowiedź

Rzeczywiście wygląda na to, że masz poważne kłopoty, nawet z oglądaniem obrazków.

Na tej stronie:

http://www.atmel.com/products/microcontrollers/avr/avr_xmega.aspx?tab=documents

są wszystkie niezbędne dokumenty dotyczące kilku rodzin Xmega. Po pierwsze wybierz sobie którąś, bo na razie to pytasz ale bardzo ogólnie. Po drugie znajdź odpowiedni rozdział o EBI, spróbuj przeczytać coś o jego rejestrach i wyszukaj rysunek Twojej planowanej konfiguracji pamięci. Po trzecie zastanów się czego dokłądnie nie rozumiesz i dopiero po czwarte zadaj konkretne pytanie.

Generalnie: tak, możesz podłączyć ten SRAM do Xmega i będzie działać. W rozdziale o EBI jest m.in. tabelka wymieniająca wszystkie sygnały sterujące pamięcią statyczną. Chociaż spróbuj porównać ją z sygnałami wymaganymi przez Twój SRAM. Jeśli wszystko pójdzie jak trzeba, uda Ci się narysować schemat połączenia. Jeśli nie, napisz co do których sygnałów masz wątpliwości - wtedy dostaniesz szczegółową odpowiedź.

Przy okazji - nie chcę wiedzieć po co Ci taka duża pamięć ale powyżej 512Kbajtów raczej nie opłaca się używać SRAMów chyba, że chodzi o podtrzymywanie ich zawartości w stanie uśpienia przy minimalnym poborze mocy. Jeśłi to nie jest ten przypadek, płacenie ponad stówę za ten układ jest zwyczajnym wyrzucaniem pieniędzy. Obok w TME leżą SDRAMy po 5 złotych/szt o pojemnościach wielokrotnie większych i co najważniejsze także (nareszcie) obsługiwane przez EBI Xmegi.

Pisz więcej szczegółów o tym co zamierzasz zrobić bo inaczej ciężko pomagać.

przepraszam nie wiem jak to się stało nie napisałem dokładnie o jaki mikrokontroler mi chodziło, a chodziło o ATxmega128A1-AU

dlaczego SRAM a nie SDRAM, ponieważ do SRAMu mam szybszy dostęp niż do skomplikowanej obsługi SDRAM, choć cenowo to wcale mi się nie podoba 🙁

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.