Skocz do zawartości

Silnik Krokowy + Mostek H

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam mam pytanie odnośnie sterowania mostkiem H , 4 przewodowym silnikiem krokowym. Czy mostek H L298 z tego co się orientuje: prąd na kanał 2A maksymalnie w chwili do 3A wytrzyma przy takim silniku krokowym:

SANYO DENKI 103H7126-2741

parametry silnika :

wymiary 56/56/76

dł.ośki 20mm ,średnica osi 6,35mm

masa 0,98kg

1,8 deg/step

prąd 1,6A

1,76Nm

Prąd pobierany przez silnik to 1,6A tylko nie mam pojęcia czy to wytrzyma. Proszę o odpowiedź POZDRAWIAM !

W silnikach krokowych po zatrzymaniu takiego indukuje się bardzo duże napięcie wsteczne, które może spalić mostek. Przy normalnej pracy (bez mechanicznego zatrzymywania silnika) mostek jak najbardziej wytrzyma i jest najprostszym rozwiązaniem do sterowania silnikiem bipolarnym.

Na twoim miejscu, jeśli układ ma pracować w ekstremalnych warunkach, dołożyłbym za mostkiem bezpieczniki na 3A 😉

• Lubię! 1

Dziękuje za odpowiedź 🙂. Mam jeszcze jedno pytanie czy silnik 6 przewodowy będzie na pewno działa na mostku H jeżeli 2 przewody ze środka cewek będą nie podłączone ?? I czy silnik krokowy na tym coś straci 🙂 ?

• 2 tygodnie później...

Jeśli mostek "da radę" prądowo, to zadziała. Stracisz na pewno na rozdzielczości obrotu, czyli minimalnym skoku, a czy coś więcej, to Ci nie chcę teraz skłamać...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...