Skocz do zawartości

Źródło prądowe ze zmienną wydajnością.

Pasjonat

Pomocna odpowiedź

Witam.

Mam pewien problem ze zrozumieniem zasady działania źródła prądowego przy użyciu tranzystorów PNP, gdyż programowalny prąd obciążenia zależy tutaj od zmieniającego napięcia między emiterem a bazą, według modelu Ebersa-Molla. Nie rozumiem zbytnio działania tego układu, a kluczowym zdaniem jest tutaj stwierdzenie: "Dla tranzystorów dobranych w parę stosunek prądów kolektorowych jest równy stosunkowi gęstości tych prądów". Zależność można odczytać na wykresie, ale jak wytłumaczyć, a zarazem udowodnić poprawność działania tego układu?

Schemat:

Wykres zależności ΔUbe(Ic2/Ic1):

Prosiłbym o wytłumaczenie działania tego układu, ponieważ "teoretycznie" widać jak on działa, interesuje mnie jednak dlaczego tak jest.

Pozdrawiam, Pasjonat. 😉

[ Dodano: 06-08-2013, 12:56 ]

PS. Wiem, że istnieje strona diy.SzybkiePytanie.pl jednak nie znalazłem tam możliwości dodania zdjęć, co jest kluczowe w tym temacie. Za moją ewentualną nieświadomość co do wyżej wymienionego portalu przepraszam.

Gość
Ten temat został zamknięty.
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.