Skocz do zawartości

Attiny12 podłączenie kwarcu

alex6

Pomocna odpowiedź

Witam,
posiadam Attiny12-8PI próbuje podłączyć do niego zewnętrzny kwarc i mam mały problem a nie chciałbym zablokować attiny. Chciałbym zapytać czy orientuje się ktoś ktoś czym różni się wersja attiny12-8pi od zwykłego attiny12?

Czytam datasheet(http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/80297/ATMEL/ATTINY12-8PI.html ). Jeśli dobrze przeczytałem to maksymalnie można mieć kwarc 4MHz i tu kolejne moje pytanie. Czy jeśli podłączę 8MHz to układ w ogóle ruszy czy będzie pracować z ta maksymalna 4 MHz prędkością. Mam jeszcze jedno małe pytanko. Czym się różni External Crystal/Ceramic Resonator a External Low-frequency Crystal i dlaczego dla każdej z tych opcji są przedziały a nie jak w attiny11 konkretne wartości?

Pozdrawiam

Wskaż która z poniższych wersji jest "zwykłym attiny12" a ja powiem Ci czym się różni od Twojego tiny12-8pi.

Jeżeli maksymalna szybkość oscylatora jest ograniczona do 4MHz, to nie możesz podłączyć kwarcu 8MHz.

Żeby uzyskać taką szybkość musiałbyś wybrać opcję taktowania "External Clock" i doprowadzić z zewnątrz przebieg prostokątny 8MHz.

External Low-frequency Crystal to kwarc typu "zegarkowego", 32768Hz.

Wszystkie pozostałe, "normalne" kwarce i rezonatory ceramiczne w zakresach MHz to External Crystals/Ceramic Resonators.

Jasne, cofnij się w katalogu tiny11/12 stronę wcześniej. Jest tam narysowany schemat powstawania wewnętrznego sygnału zerującego.

Oprócz rzeczy których się spodziewamy (jak wejście RESET, watchdog, Power-On-Reset lub Brown-Out-Detector) jest też licznik wydłużający wewnętrzny sygnał resetu o ileś cykli. Licznik jest taktowany niezależnym generatorem wewnętrznym 1MHz i w zależności od wybranego wiersza w tabelce odlicza odpowiednią liczbę cykli CK zanim odpuści.

Przedłużanie takie przydaje się, gdy zasilanie systemu narasta powoli (duże kondensatory lub mała wydajność stabilizatorów) i/lub gdy źródłem taktowania jest generator kwarcowy. Z uwagi na swoją dużą dobroć kwarce rozpędzają się bardzo powoli a te zegarkowe to już masakra.

Nie chcemy przecież, by wewnętrzny reset został odpuszczony w chwili gdy procesor nie ma jeszcze ustabilizowanej częstotliwości zegarowej, gdy generator w ogóle jeszcze nie pracuje albo gdy napięcie dopiero co minęło próg odpuszczania BOD ale wciąż narasta i jest za małe do pracy innych podsystemów urządzenia, prawda?

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.