BTL00 Napisano Październik 13, 2013 Udostępnij Napisano Październik 13, 2013 -----2013-10-13----- Witam! Długo zastanawiałem się gdzie i jak opisać proces budowy mojego robocika. Zdecydowałem się zrobić to tutaj, by dotrzeć do zainteresowanego grona odbiorców. Projekt rozpocząłem z lenistwa. Otóż moim głównym planem było stworzenie dużo większej platformy mobilnej, a mi nie chciało się budować głównego, słabo zaprojektowanego szkieletu. Postanowiłem przerobić małe pudełko po iPodzie Touch (miałem w nim zbudować oscyloskop) na mini obudowę. Założenia techniczne: Wymiary: 140x100x55mm Płyta główna: Płytka z ATMEGĄ32A 16MHz i BTM222 Czujniki: Sharp GPY20A21 10-80cm i drugi (jeszcze nie wiem jaki) na serwomechanizmie, 3x CNY70 Ster. silników: moduly TB6612 by BOTLAND Silniki: 12V by ELECTOPARK - żałuję, że nie kupiłem oryginalnych Pololu. Dwa już mi terkoczą. Zamontowane na uchwytach (też podróbki) przy użyciu śrub M3 (powinny być M2, ale nie miałem pod ręką). Zasilanie: Obecnie 4 baterie AA. W przyszłości Li-Pol 11.1V 500mAh. Funkcje: Linefollower, omijanie przeszkód, sterowanie przez BT i może coś więcej w przyszłości. Dzisiaj już trawię płytkę, a jutro wiercenie i lutowanie. Dzięki Bogu z okazji Dnia Edukacji Narodowej mam wolne w szkole. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mechano Październik 13, 2013 Udostępnij Październik 13, 2013 Osobiście nie dawałbym aku 3s do pololków. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pawcio0928 Październik 13, 2013 Udostępnij Październik 13, 2013 Mechano, a czemu niby nie? Przecież nie trzeba dawać im 100% wypełnienia, autor może w planach ma zamiar wybudować ms lub lf który bez lipo 3s raczej nic nie uzyska. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
BTL00 Październik 13, 2013 Autor tematu Udostępnij Październik 13, 2013 Koledzy, zauważyłem pewne nieporozumienie. Nie używam silników Pololu (do 9V), tylko ich no-name'owych kopii (do 13V). Link do sklepu: Silnik 12V Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
adammarsz Październik 14, 2013 Udostępnij Październik 14, 2013 A ile mniej więcej ten robocik będzie ważył, bo te silniki to raczej do jakiegoś większego wielozadaniowca z masą sprzętu, a nie do LF'a (max prędkość to jakieś 0,3m/s). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mechano Październik 14, 2013 Udostępnij Październik 14, 2013 Sory myślałem, że chodzi o pololu HP do 6V 😃 Z takimi myślę, że można 3s. 😎 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »