Skocz do zawartości

Dobór zasilania

MisiekKing

Pomocna odpowiedź

Witam, mam problem z doborem zasilania do mojego pierwszego robota. Jest on oparty o platformę Arduino UNO i napędzany 4 silnikami z przerobionych serw 6V. Aktualnie zasilanie wygląda tak że Arduino jest podpięte pod baterię 9V a silniki pod 4x baterie AA. Chciałbym zastąpić te baterie jedną lipo i w tym problem bo nie wiem czy wybrać taką o napięci 7,4V czy 11,1V.

- 7,4V to nie mam jak Arduino podpiąć bo zalecane zasilanie dla niego to od 9-12V.

- 11,1V to stracę energię na obniżaniu napięcia dla silników, na samym Arduino zresztą też 😕

Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł (prócz pozbycia się Arduino 😅 ) to będę wdzięczny 😉

Temat był wałkowany wiele razy i pewnie nie napiszę nic odkrywczego, ale moim zdaniem bez wątpienia powinieneś wybrać pakiet 3S. Po pierwsze drivery silników zawsze powodują jakiś spadek napięcia. Nic o nich nie napisałeś więc nie wiadomo co to będzie. W każdym razie spadek ten (w zależności od ceny mostka 🙂 ) będzie wahał się od kilkuset mV do nawet 3V. Po drugie akumulator LiPol 3S daje co prawda ok. 12V zaraz po naładowaniu, ale już tylko 9V pod koniec cyklu rozładowania. A po trzecie od zmiany wysterowania silników masz właśnie mostki i to one są najlepszym regulatorem. Nic po drodze nie wstawiaj na zasilanie po to tylko niepotrzebne straty i koszty.

Jeśli bardzo się boisz o silniki, to wstaw do programu sztuczne ograniczenie wypełnienia PWM takie, by nigdy nie przekroczyło np. 70% ale tak naprawdę to odpowiedni algorytm sterowania napędem będzie Ci wdzięczny za tę odrobinę zapasu mocy. Pisząc np. funkcję regulatora PID odpowiedzialną za silniki bardzo szybko zauważysz, że przesterowania są na porządku dziennym. Co więcej, są wbudowane w ideę takiej regulacji a zapas napięcia znacznie poprawia dynamikę pojazdu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.