Nider Napisano Listopad 21, 2013 Udostępnij Napisano Listopad 21, 2013 Witam,jestem na etapie programowania RFM12, jednak nie jestem pewien czy wszystko o nich dobrze zrozumiałem. Oto kilka pytań: 1. Czy sterując tymi modułami uC zawsze jest jako master bez względu czy to R czy T? 2. Czy w transrecieverze muszę jeden moduł(np. w robocie) ustawić jako odbiornik, a drugi (np. w kontrolerze) jako nadajnik? 3. Jeżeli tak to czy ma to jakieś znaczenie, który z układów jest nadajnikiem, a który odbiornikiem?
marek1707 Listopad 21, 2013 Udostępnij Listopad 21, 2013 1. Tak, na łączu SPI procesor jest zawsze MASTERem i to on musi zapewnić zegar transmisji. 2. No pewnie. Przecież jeden musi nadawać żeby drugi mógł w tym czasie odbierać. 3. Moduły nie mogą jednocześnie nadawać i odbierać więc od tego, kto będzie nadajnikiem a kto odbiornikiem zależy kierunek przesyłania danych Niby niewiele, ale "pod prąd" dane nie polecą. Żeby zrobić łączność w dwóch kierunkach musisz już trochę pomyśleć nad protokołem wymiany danych.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »