Skocz do zawartości

RFM 12 programowanie

Nider

Pomocna odpowiedź

Witam,
jestem na etapie programowania RFM12, jednak nie jestem pewien czy wszystko o nich dobrze zrozumiałem. Oto kilka pytań:

1. Czy sterując tymi modułami uC zawsze jest jako master bez względu czy to R czy T?

2. Czy w transrecieverze muszę jeden moduł(np. w robocie) ustawić jako odbiornik, a drugi (np. w kontrolerze) jako nadajnik?

3. Jeżeli tak to czy ma to jakieś znaczenie, który z układów jest nadajnikiem, a który odbiornikiem?

1. Tak, na łączu SPI procesor jest zawsze MASTERem i to on musi zapewnić zegar transmisji.

2. No pewnie. Przecież jeden musi nadawać żeby drugi mógł w tym czasie odbierać.

3. Moduły nie mogą jednocześnie nadawać i odbierać więc od tego, kto będzie nadajnikiem a kto odbiornikiem zależy kierunek przesyłania danych 🙂 Niby niewiele, ale "pod prąd" dane nie polecą. Żeby zrobić łączność w dwóch kierunkach musisz już trochę pomyśleć nad protokołem wymiany danych.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.