maxus201 Napisano Grudzień 4, 2013 Udostępnij Napisano Grudzień 4, 2013 Nigdzie nie mogę znaleźć silników HL149, chodzi mi o te: Potrzebuje ich do mojego pierwszego ( 😃) robota (światłoluba). Jakie jest ich zamiennik? (chyba, że jeszcze są gdzieś dostępne. Jeśli ktoś ma jakieś informacje, gdzie można je kupić niech mówi 😃) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
maxus201 Grudzień 4, 2013 Autor tematu Udostępnij Grudzień 4, 2013 Uwaga!Sprzedaż produktu zakończona z powodu wyczerpania zapasów magazynowych. [ Dodano: 04-12-2013, 19:51 ] Może kupić MT78 i dorobić przekładnię? CO myślicie? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Grudzień 4, 2013 Udostępnij Grudzień 4, 2013 Skoro zadajesz to pytanie, to na Twoim miejscu bym sobie odpuścił. Wiesz jak połączyć zębatki z wałem silnika? Z osią kół? Jak równo złożyć wszystkie stopnie przekładni? Jakie musi być przełożenie dla tego silnika, żeby wystarczyło? Zakładam, że masz mało kasy i stąd ten pomysł. Oszczędzę Ci czasu i nerwów, jeśli nie masz "mechanicznego zacięcia", to skończy się albo na porzuceniu budowy, albo na zakupie silników ze zintegrowaną przekładnią. Tanie silniki to np. takie plastikowe coś: http://kamami.pl/index.php?categoryID=9936&sort=Price&direction=ASC W Botlandzie pewnie też coś takiego znajdziesz. Do tego znajdziesz pasujące koła, co też jest istotne, chyba że lubisz bawić się hotglue, termokurczkami, poxipolami i innymi "półśrodkami" Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
maxus201 Grudzień 5, 2013 Autor tematu Udostępnij Grudzień 5, 2013 W sumie to masz rację. Ale nie chce iść na łatwiznę kupując silnik z gotową przekładnią. Jeżeli dorobienie przekładni jest takie trudne to może przerobie jakieś serwo. Np takie Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
OldSkull Grudzień 5, 2013 Udostępnij Grudzień 5, 2013 W sumie to masz rację. Ale nie chce iść na łatwiznę kupując silnik z gotową przekładnią. Jeśli zamierzasz ze wszystkim grzebać i kombinować, to zamiast pisać programu zaprojektuj wszystko na bramkach i to polutuj. Bo nie będziesz szedł na łatwiznę i programował mikrokontroler. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
maxus201 Grudzień 5, 2013 Autor tematu Udostępnij Grudzień 5, 2013 Co jest łatwiejsze: Przerobienie serwa, czy zbudowanie mikrokontrolera od podstaw? [ Dodano: 05-12-2013, 20:12 ] Wracając do tematu, czy to serwo da się przerobić na napęd? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
aixI Grudzień 5, 2013 Udostępnij Grudzień 5, 2013 Wracając do tematu, czy to serwo da się przerobić na napęd? Tak... 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
maxus201 Grudzień 5, 2013 Autor tematu Udostępnij Grudzień 5, 2013 I git o to mi chodziło. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »