Skocz do zawartości

Romeo V2 i hc-sr04 problem z odczytem wartosci pomiarów czujnika w monitorze portu


gregwlpl

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich

Mam problem odnośnie płytki romeo v2 i czujnika hc-sr04 otóż po zdefiniowaniu wszystkiego i podłączeniu po wgraniu programu monitor portu szeregowego nie daje mi żadnych odczytów nic zero reakcji. Użyłem biblioteki "Newping.h" użyłem pinu cyfrowego 2 na wyjście dla trig i 3 na wejście dla echo. Dla Uno wszystko czyta tutaj nie chce, zero reakcji brak odczytu

Wiem ze cyfrowe piny 0 i 1 są zajęte dla komunikacji i 4,5,6,7 dla silników, po podłączeniu serva pod cyfrowy pin 2 lub 3 servo działa idealnie a czujnik hc-sr04 nie działa słychać jak wysyła ale w monitorze portu szeregowego brak odczytów.

Będę wdzięczny za jaką kol wiek pomoc bo walczyłem z tym całą noc i nic.

Dziękuje i pozdrawiam

Link do komentarza
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.