Skocz do zawartości

Silnik do robota linefollower

fazi787

Pomocna odpowiedź

Witam. Buduje właśnie swojego robota typu linefollower. Zastanawiam się jakie użyć silniczki. Zależy mi na dużej prędkości, ale przy okazji na niskiej cenie. Mocno się zastanawiałem na tymi.

Mam już takie w domu, ale niestety jeden mi całkowicie padł. Zastanawiam się również nad takimi.

Nie wiem w sumie które lepsze. Chciałbym, żeby były szybkie i wytrzymałe. Może jakieś inne? Które Wy polecacie?

Lepiej Pololu, sprawdzone i raczej ciężko zniszczyć je w LFie 😉

Przy okazji będziesz miał spory zapas obrotów. Pamiętaj jednak, że przy wersji 10:1 HP robot musi być lekki ~100g.

Dołączę swoje pytanie o Pololu HP 10:1. Czy można te silniki zasilać z pakietu 7,4V (przez mostek TB6612)? Jak to się odbije na ich parametrach mechanicznych (obroty, momenty)? Nie mogłem znaleźć charakterystyk tych silniczków nawet na stronie Pololu co bardzo mnie zdziwiło. Dane są podane tylko dla 6V.

Te charakterystyki rosną dosyć liniowo, więc nie ma co się rozpisywać... 8V (pełen pakiet) / 6V * podane rpm i już wiesz czego się spodziewać (oczywiście to są maksymalne rpm, których pod obciążeniem nie uświadczysz).

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.