Skocz do zawartości

stk 200\300 a ponyprog 2000

marijuz

Pomocna odpowiedź

Witam ! jest to mój pierwszy post na tym forum, ale z robotyką zetknąłem się na konkurencyjnym forum.Wiemm już to i owo.mam mikrokontroler atmega8 i - jak w temacie. mam jednak problem. Kiedy włączam na ponyprogu probe to wyświetla mi się "test failed".Co to znaczy??ustawienia oczywiście parallel avr isp i\o ltp 1 . Na tamtym forum mi napisano że nawet kiedy programator nie jest podłączony do uc to nie powinno być "test failed" . To prawda?? A może mam zwalony stk200\300??.

czy ten programator działał czy to jego pierwsza próba ?

spróbuj może z innym programem np w Bascomie , Isp- flasch programmer itp

pokaż schemat połączeń uC > programator bo jak na razie to wróżenia z fusów

jeszcze jedno jeżeli masz XP zainstalowałeś odpowiednie sterowniki dla portu LPT

to jego pierwsza próba, ale to kupny programator. Nie instalowałem żednych sterowników i mam xp. Gdzie mogę je znaleźć??schemat zaraz załącze

program masz w załączniku

podstawowe pytanie czy odpowiednio skonfigurowałeś program ponyprog 2000 zakładka Options

proponuje sprawdź sobie programator w Bascomie , praktycznie zawsze działa ważna sprawa musisz zainstalować w systemie dowolną drukarkę pod LPT , nie musi on być obecna fizycznie , chodzi po prostu aby była zainstalowana , cała konfiguracja polega na wyborze typu programatora

osobiście korzystam właśnie z programatora w Bascomie oraz Isp- flasch programmer ver 3.0

przydał by się schemat , aby zobaczyć jak masz to wszystko połączone , pamiętaj że STK jest zasilany z układu w którym programujesz

userport.zip

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

dzienki.schemat:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f192f3f4a8cfb715.html

co dokładnie muszę kliknąć w tym programie, który mi podałeś????

czy on załatwi to o czym mówiłeś w ostatnim poscie o fikcyjnej drukarce?? ustawienia w ponyprogu robiłem w zakładce setup interface setup. Oczywiście przed tym zrobiłem także w tej samej zakładce calibration.nie mam zakładki options. Jak się do nie dostać??

zacznijmy od Bascoma :

aby funkcja programowania w Bascomie działała musi w systemie operacyjnym znajdować się drukarka ta sprawa dotyczy tylko Bascoma

tu masz dokładny opis konfiguracji w Bascomie programatora STK200

Opis korzystania z programatora

1. Po uruchomieniu programu BASCOM AVR (lub BASCOM AVR Demo) wybieramy z menu OPTIONS pozycję PROGRAMMER.

2. Ze spisu dostępnych programatorów wybieramy STK200/ STK300 programmer

3. Ustawiamy konfigurację programatora stosownie do aktualnych potrzeb.

4. Jeżeli mamy zamiar programować procesor programem napisanym w MCS BASIC, to kompilujemy go (klawisz F7) i uruchamiamy programator (klawisz F4). Procesor zostanie automatycznie rozpoznany i, jeżeli uprzednio zaznaczyliśmy opcję AUTO FLASH, zaprogramowany bez naszego udziału.

5. Jeżeli korzystamy z pliku BIN lub HEX utworzonego w innym kompilatorze, to wczytujemy ten plik do bufora i programujemy nim procesor.

to wszystko odnośnie Bascoma !

nie mam zakładki options. Jak się do nie dostać??

mój błąd ta zakładka jest w wersji 1.1x , dokładnie to samo jest setup interface w wersji 2000

przeczytaj te tematy http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=560165&highlight=win+xp+stk+200&sid=dfb5ea4ff83c942aaefbf76747e643ba

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=280489&highlight=win+xp&sid=f5212e3ae22a376d5f0c443e44d919e4

myślę że zrozumiesz o co chodzi

wnioskuję że jesteś osobą początkującą z uC dlatego proponuje zacznij od Bascoma , w razie problemów jest polska wersja pomocy dostępna w sieci

schemat masz połączenia masz w załączniku , jeszcze jedno napięcie 4,5V może okazać się za małe podłącz układ pod stabilizowane napięcie 5V

Dokument1.pdf

marijuz bez obrazy ale proponuje poczytaj sobie o podstawach elektroniki oraz o mikrokontrolerach i ich programowaniu , podstawy znajdziesz na stronach EdW skorzystaj z Google > wpisz Atmega 8

no tak tylko że to demo:/

demo to ja w google mogę znaleźć w 30 sekund:D

czyli mam zainstalować serowniki od drukarki np takietakie

potem ten user port i wszystko gra w bascomie??

mimo wszystko poczytaj sobie o Bascomie i programowaniu mikrokontrolerów

wersja demo ma ograniczenie do 4kb kodu , jeżeli Ty piszesz pierwszy program i będzie większy niż 4kb to chylę czoła za zdolności programisty , byłeś na stronie producenta Bascoma zobacz sobie programy które są tam zamieszczone większość jest grubo poniżej 4kb

na początek ściągnij sobie przykłady z EdW , tak zupełnie z ciekawości to czym chcesz zaprogramować swoją Atmegę ?

jeszcze jedno ograniczenie jest tylko do programów pisanych w pakiecie , sam program obsługi programatora nie ma ograniczeń

czyli mam zainstalować serowniki od drukarki np takietakie

potem ten user port i wszystko gra w bascomie??

myślę że piszę w miarę poprawnie po polsku , przecież napisałem że dla Bascoma wystarczy że zainstalujesz dowolną drukarkę w systemie .

Start > Ustawienia > Drukarki > Dodaj drukarkę > ...........

czy to tak trudne ?

to wszystko w sprawie Bascoma

dla innych programów obsługujących programatory sterowane z portu LPT może okazać się konieczne zainstalowanie programu udostępniającego port LPT w systemach NT jednym z nich jest User Port

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.