Skocz do zawartości

Które akumulatory Li-Ion można ładować w ujemnych temperaturach?

Pomocna odpowiedź

To są dwa typowe ogniwa 2200mAh zgrzane blaszką równolegle w jeden akumulator 4400. Jeżeli to jest za duże, zawsze możesz rozpiąć i wziąć jedną sztukę. Duża pojemność nie przeszkadza. Nie jest powiedziane, że nie można ładować małym prądem. Jeżeli nie przeszkadza Ci masa lub wymiary a reszta (np. temperatury) są OK, bierz to.

Chciałbym Cię jednak przestrzec,, że każdy producent zastrzega sobie coś takiego:

"Contact Boston-Power for specifics on operation and storage at temperature extremes."

a to oznacza, że nie można bezkarnie bawić się lipolami w minusach. Na pewno nie możesz wtedy liczyć na duże prądy rozładowania a i ładowanie musi być bardzo ostrożne. Akurat w Twoim przypadku słabe ogniwo słoneczne będzie bardzo bezpiecznym źródłem prądu w ujemnych temperaturach i na pewno nie spowoduje uszkodzeń. Jaki będziesz miał kontroler ładowania?

Zawsze możez wziąć rewelacyjne LiFePO4 od nieodżałowanej A123 Systems:

http://www.tme.eu/pl/details/accu-18650_a123/akumulatory/a123-systems/apr18650m1/#

ale to inna chemia więc i ładowarka musi mieć inne progi. Tutaj raczej nie ma problemu z prądami, temperaturami itp..

To są dwa typowe ogniwa 2200mAh zgrzane blaszką równolegle w jeden akumulator 4400.

Szeregowo 🙂

Ładowanie zrobione na mcp73833.

Zawsze możez wziąć rewelacyjne LiFePO4 od nieodżałowanej A123 Systems:

http://www.tme.eu/pl/details/accu-18650_a123/akumulatory/a123-systems/apr18650m1/#

ale to inna chemia więc i ładowarka musi mieć inne progi. Tutaj raczej nie ma problemu z prądami, temperaturami itp..

Chodziło Ci pewnie o http://www.tme.eu/pl/details/accu-anr26650m1b/akumulatory/a123-systems/anr26650m1b/# ale też nie jestem pewien czy da się to ładować poniżej zera st C.

Alternatywą jest akumulator kwasowy 6V/16V ~1.2Ah np Yuasa NP 1.2 12, no ale układ ładowania trzeba zmienić.

Równolegle, bo szeregowo miałoby 2200mAh i 7.4V a tak ma dwa razy większą pojemność liczoną w mAh i wciąż napięcie jednej celi.

Chodziło mi dokładnie o to ogniwo które wskazałem w linku, ale TME ma też zapewne inne, nie przeczę. Decyzja o użyciu A123 może zależeć od tego co chcesz robić. Firma wyłożyła się na niespełnionych obietnicach więc jeśli to jest jakiś większy projekt, to byłbym ostrożny w planowaniu zakupów. Na rynku raczej szybko nic nowego od A123 nie zobaczymy a i dostaw tego co już było raczej bym się nie spodziewał.

Ołowiowy/żelowy, jeśli nie masz problemu z miejscem/masą jest OK. Na pewno ładuje się w minusach a jeśli weźmiesz jakiś naprawdę dobry, to i potwierdzenie tego w danych katalogowych dostaniesz np. ogniwa Cyclon od EnerSys'a.

Równolegle, bo szeregowo miałoby 2200mAh i 7.4V a tak ma dwa razy większą pojemność liczoną w mAh i wciąż napięcie jednej celi.

Chodziło mi dokładnie o to ogniwo które wskazałem w linku, ale TME ma też zapewne inne, nie przeczę. Decyzja o użyciu A123 może zależeć od tego co chcesz robić. Firma wyłożyła się na niespełnionych obietnicach więc jeśli to jest jakiś większy projekt, to byłbym ostrożny w planowaniu zakupów. Na rynku raczej szybko nic nowego od A123 nie zobaczymy a i dostaw tego co już było raczej bym się nie spodziewał.

Ołowiowy/żelowy, jeśli nie masz problemu z miejscem/masą jest OK. Na pewno ładuje się w minusach a jeśli weźmiesz jakiś naprawdę dobry, to i potwierdzenie tego w danych katalogowych dostaniesz np. ogniwa Cyclon od EnerSys'a.

Hej,
Nie ma to jak poprawić kogoś i się przy tym zupełnie pomylić 🙂 Zwracam honor. Oczywiście, że równolegle, nie wiem czemu pomyślałem, że te 4400 to napięcie w mV.

Problemu z miejscem nie ma, użyję tej Yuasy.

Pozdrawiam,
Tomek

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...