Skocz do zawartości

Książki, artykuły, programy.

doepic

Pomocna odpowiedź

Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak robi się roboty. Bardzo mnie to fascynuje i interesuje, ale nie wiem od czego zacząć i jak się do tego zabrać. Mam parę (dużo) pytań:

-Jakie książki przeczytać?

-Jakie programy pobrać?

-Co kupić?

-Czy robienie robotów to kosztowna i pracochłonna sprawa?

-Jaki jest najłatwiejszy język programowania?

-Czy do programowania robotów potrzebny jest dobry komputer?

-Czy pierwsze roboty, które będę wykonywał będą bardzo awaryjne?

-Z jakiej strony powinno się kupować dobre narzędzia i przyrządy?

-Co jest potrzebne do lutowania i czy można lutować w domowych warunkach?

Nigdy nie miałem nic wspólnego z robotyką i elektroniką więc proszę o kulturalne odpowiedzi.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam.

Nigdy nie miałem nic wspólnego z robotyką i elektroniką

Na sam początek najlepiej poznać podstawy elektroniki. Co jest do czego i za co odpowiada. Bez tego nic nie zbudujesz. Robotyka i elektronika (jeszcze informatyka) ściśle są ze sobą powiązane. W robotyce amatorskiej raczej nie będą ci potrzeba notacja DH, obliczanie zadania odwrotnego kinematyki itp. (chyba, że będziesz robić jakieś bardziej zaawansowane projekty).

Jakie programy pobrać?

Do programowania mikrokontrolerów są różne programy, np. AVR Studio czy Eclipse (ja preferuję ten drugi).

Do projektowania układów i PCB - Eagle, ale jest też np. Protel

Co kupić?

Na sam początek kilka podstawowych elementów, typu rezystory, kondensatory, tranzystor i jakiś mikrokontroler, np. ATmega8 oraz płytkę stykową. Do programowania uP potrzebny jest też programator, najlepiej USBASP. Jeśli masz jakieś większe funduszę to warto zainwestować w moduł startowy AVR (ok. 200 zł), ale masz na niej wszystko co jest potrzebne na sam początek.

Czy robienie robotów to kosztowna i pracochłonna sprawa?

Zależy co chcesz zrobić. Zrobienie prostego Line Followera to wydatek kilku zł i czas pracy zamknie się w kilka dni. Mojego czworonoga robię już kilka miesięcy (ciągle go ulepszam), a wydatki to więcej niż najniższa krajowa.

Jaki jest najłatwiejszy język programowania?

Są różne. Asembler, Bascom, C. Każdy preferuje coś innego. Dla mnie najwygodniejszy jest C.

Czy do programowania robotów potrzebny jest dobry komputer?

Nie musi to być rakieta. Tak na dobrą sprawę to możesz program napisać na telefonie czy tablecie (ale jest to nie wygodne 😋).

Czy pierwsze roboty, które będę wykonywał będą bardzo awaryjne?

Początkowo tak, zapewne pierwszy program nawet nie ruszy. W miarę zdobywania doświadczenia będziesz w stanie przewidzieć rzeczy o których nawet nie masz w tej chwili pojęcia.

Z jakiej strony powinno się kupować dobre narzędzia i przyrządy?

Co jest potrzebne do lutowania i czy można lutować w domowych warunkach?

Wystarczy prosta lutownica, obcinaczki, miernik, czy jakieś wkrętaki. Na sam początek mogą być te najtańsze w marketu za parę zł. Do lutowania oczywiście lutownica, cyna, topnik (np. kalafonia). Prawie wszyscy lutują w domach, PCB też wykonują w domu za pomocą drukarki laserowej i żelazka.

Sam też się bardzo napaliłem na tworzenie robotów, lecz nie wiem kiedy stworzę swojego pierwszego "potomka"; fundusze nie pozwalają (zbieram na wycieczkę do Francji). Na początek radzę dużo czasu spędzać na tej stronce-jest tutaj wszystko, co niezbędne, aby stworzyć swojego pierwszego robota i nie tylko...

Możecie się spodziewać, że niedługo/za jakiś czas pokażę swoją pierwszą konstrukcję 🙂

[ Dodano: 01-03-2014, 19:24 ]

Sam też się bardzo napaliłem na tworzenie robotów, lecz nie wiem kiedy stworzę swojego pierwszego "potomka"; fundusze nie pozwalają (zbieram na wycieczkę do Francji). Na początek radzę dużo czasu spędzać na tej stronce-jest tutaj wszystko, co niezbędne, aby stworzyć swojego pierwszego robota i nie tylko...

Możecie się spodziewać, że niedługo/za jakiś czas pokażę swoją pierwszą konstrukcję 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.