Skocz do zawartości

Sprawdzenie schematu + porady

Cukor

Pomocna odpowiedź

Pierwszy post wypada sie przywitac, witam.

Jestem poczatkujacym studentem ktory stara sie zbudowac robota Minisumo, prosilbym kogos o sprawdzenie schematu i ewentualne porady. Zaznaczam ze nigdy wczesniej nie robilem schematu i ten jest moim pierwszym "dzielem". Dzieki.

schemat.thumb.png.20bc902f437fd91390b856724908eef8.png

1. Widać, że to twój pierwszy schemat 🙂

2. Brak "kropek" w miejscu połączeń kilku linii, np. C17 ma takie połączenie, a C16 już nie. Brak tego znaku zapewne oznacza, że nie ma połączenia

3. RESET powinnien być podłączony do Vcc, ale przez rezystor 10k. Co się stanie, gdy wciśniesz przycisk RESET (SW2)?

3. Jeśli używasz ADC to podłącz AREF do masy przez kondensator ceramiczny 100nF (skoro znalazłeś filtrowanie zasilania AVcc za pomocą dławika to zapewne o AREF w datascheetcie też znajdziesz).

4. Vcc nie musisz filtrować tyloma kondensatorami. Wystarczy jeden, jak najbliżej pinu Vcc. Po za tym warto likwodować zakłócenia jak najbliżej źródła (w twoim przypadku to m.in. silniki)

5. 30k jako pull-up dla transoptora to trochę za dużo. Wystarczy o wiele mniejsza wartość

6. Zwróć uwagę co masz na pinie VMOT mostka H!?!

To wszystko co dałem radę zauważyć o 3 nad ranem 😋

1. Po czym to widzisz? Czy popelniam jakies bledy w samym tworzeniu, nie tresci schematu?

2. Poprawilem chyba wszystkie.

3. Zmienilem rezystor. Z tego co wyczytalem i co zrozumialem ten przycisk powinien zresetowac uklad, w obecnym polaczeniu.

4. Tej porady akurat nie zrozumialem, mozesz dokladniej?

5. Zmienilem do 20k bo tak znalazlem w doc.

6. Glupota, teraz chyba dobrze?

Dzieki za checi o tej 3 nad ranem.

Jeszcze cos widzicie?

W zalaczniku schemat po pierwszych poprawkach.

schemat2.thumb.png.620d2d1ef5db519750b0e3a92cc9eddb.png

1. Straszny chaos na schemacie. Z czasem dojdziesz do wprawy. Wiem z własnego doświadczenia.

3. Nadal masz pełne zwarcie Vcc do GND. Aby RESET zadziałał musisz go zewrzeć do GND za pomocą np. przycisku. Aby nie następował niekontrolowany reset uP pin reset musi być podłączony do Vcc przez rezystor 10k (tak zwany pull-up). Ten rezystor jeszcze spełnia jedną ważną funkcję. Podczas wciśnięcia przycisku podawany jest stan niski na pin reset, ale jednocześnie nie następuje zwarcie Vcc i GND. Rezystor ten ogranicza prąd, który będzie płynął.

4. Kondensatory służą do filtrowana zasilania. Gdy masz w układzie coś co emituje owe zakłócenia to może nastąpił np. niekontrolowany reset uP. Na schemacie masz 3 kondensatory przy Vcc. Wystarczy jeden blisko pinu Vcc (jak już będziesz robił PCB). Tak samo kondensatory przy stabilizatorze napięcia powinny być w miarę blisko LMa.

Jeśli chcesz coś więcej się dowiedzieć to odwiedź ten link:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/filtrowanie-zasilania-dlaczego-tak-wazne.html

Poprzeglądaj sobie ten blog. Jest tam wiele ciekawych rzeczy.

6. Nadal nie jest dobrze. Pełne zwarcie Vcc do GND - podczas włączenia zasilania zobaczysz tylko płysk, dymek, poczujesz nie miły zapach i łzy na policzkach 😋

Coś musiałem robić w pracy, żeby nie zasnąć. Niestety nocki to nie jest moja ulubiona zmiana 😋

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Jak juz stosujesz kilka kondensatorow przy VCC do µC (ja tez tak zawsze robie), to uzyj kilku roznych wartosci zeby blokowaly rozne czestotliwosci zaklocen, np. 10u + 100n +100p lub podobnie. Dlawik do tego dalbym tylko na zasilaniu Vref.

Te dwa zwarcia koniecznie musisz usunac:)

Do czego prowadza te kanaly ADC z optoizolatorow? Jakos nie widze podlaczenia do µC. Na nich bedziesz mial tylko jeden stan wg schematu, a nie warosci analogowe (dioda optoizolatora podlaczona przez rezystor na stale do zasilania).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.