Skocz do zawartości

Płytka Drukowana...

Pomocna odpowiedź

Napisano

Skąd mogę kupić pustą płytkę drukowaną? Potrzebna mi, bo właśnie zacząłem robić mojego pierwszego robota 🙂, więc proszę powiedźcie gdzie mogę kupić taką płytkę.

PS: Z góry dzięki za odpowiedź.

Gość dexter-1000

Pozwolę się wtrącić ze swoimi pytaniami.

Takie płytki uniwersalne to fajna rzecz, ale czy sa jakies "spinacze" czy coś w tym stylu żeby tak porobić scieżki ? Chodzi o to żeby dało się zrobić cała płytkę bez lutowania, wolałbym się skupić na programowaniu niż na lutowaniu. Póki co używam gotowej płytki ale widzę że w przyszłości 70-80 zł za gotową płytkę jest zupełnie nieopłacalne więc w swoim drugim robocie chcę już zrobić swoją.

Niema spinaczy do płytek uniwersalnych jest tylko cos takiego jak płytka stykowa na niej możesz testować ale potem jak już wszystko działa to do robota musisz itak lutować

Gość dexter-1000

Dzięki.

Trochę ten etos lutowania wszystkiego co wpadnie pod rece - nie bardzo mi pasuje. Czy lutowanie daje jakieś realne korzyści ? Może zwykłe złącza mają jakiś straty energii ?

Dzięki.

Trochę ten etos lutowania wszystkiego co wpadnie pod rece - nie bardzo mi pasuje. Czy lutowanie daje jakieś realne korzyści ? Może zwykłe złącza mają jakiś straty energii ?

Połączenia oparte o stykach zawsze są gorszym rozwiązaniem niż połączenie lutowane. Straty energii swoją drogą - one mogą po prostu nie stykać 😋 A potem szukaj gdzie który kabelek dotyka tylko na niby....

• 1 miesiąc później...

Mam pytanie.

Jakie wymiary powinna miec plytka do swiatłoluba??

i skąd mam wiedziec jak polutowac te wszystkie fototranzystoey i połaczyc do tego silniczki bo wykorzysta je zamias serw.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...