Skocz do zawartości

Czujnik optyczny

slawus1998

Pomocna odpowiedź

Witam

Od pewnego czasu zastanawiam się nad budową robota - automatycznego odkurzacza do podwórka (mój tato lubi porządek, a pomiędzy kostkami brukowymi jest dużo igieł z drzew od sąsiadów). Planuję zbudować robota na prostej konstrukcji, którego zadaniem było by wyjechanie z punktu A, odkurzenie całości, zatrzymanie się w punkcie B , a jego orientacja w przestrzeni miałaby się opierać na wskazaniach z czujników optycznych.

W związku z tym poszukuje schematu czujnika (podobnego do tego - https://www.forbot.pl/forum/topics61/czujnik-optyczny-vt4761.htm?highlight=kd93 ), z tym że ja chciałbym mieć taki, gdzie mógłbym regulować zasię widzialności czujnika (od 5 do 10 cm). Nie wiem nawet, czy coś takiego jest dlatego pytam.

W przyszłości, gdy jeszcze głębiej zgłębię tajniki języka C, to pewnie w jakiś ciekawy sposób bardziej rozbuduje robota, ale to kiedyś.

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Aha, wielkie dzięki. To teraz jeszcze muszę zadać sobie pytanie - czy chcę użyć czujników analogowych, czy cyfrowych. Przetwornika ADC jeszcze nie mam w 100 % ogarniętego, ale będę myślał.

Przepatrzę tez ofertę czujników sharp, i wtedy wymyślę coś konkretnego.

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.