Skocz do zawartości

Sterowanie mostkiem h przez EV3

drozdbartek

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich,
Buduję sporego robota z klocków lego. Jako że konstrukcja będzie ważyła koło 7 kg postanowiłem użyć jako napędu silniki z wkrętarek z przekładnią i głowicą oraz zasilać je z akumulatora żelowego 12V. Sterowanie miałoby odbywać się za pomocą kostek EV3, lecz mostki w tych kontrolerach są dużo za słabe, nawet żeby ruszyć silnikiem. Pomyślałem że sterowałbym wyjściami do silników z kostki mostkami L298N, no i tu napotkałem problem. Mostki w kontrolerze to lb1836m i podają na wyjściu dwa sygnały pwm, a jak wiadomo L298N potrzebuje dwóch sygnałów sterujących i jednego pwm. Moje pytanie to czy da się sterować mostkami L298N za pomocą lb1836m. Niestety nie mam możliwości ingerowania w hardware kontrolerów i nie mogę ominąć tych słabszych mostków.

Pozdrawiam,
Bartłomiej Drozd

Skoro i tak będziesz dorabiał zewnętrzną elektronikę, może dorzuć kilka złotych na mikrokontroler? Możesz też kombinować z układem na przerzutnikach i bramkach, albo jeśli nie masz jeszcze Lego, zastanowić się nad zestawem M-system , wykonanym z aluminium i ogólnie lepiej dostosowanym do tworzenia większych konstrukcji. Jego elementy można też zresztą łączyć z klockami Technic.

Witam,
robot jest w końcowej fazie budowy, więc przesiadka na inną platformę odpada. Pomyślałem, że mogę użyć jakiegoś ekspandera IO na I2C np PCF8574 do sterowania kierunkiem obrotów silnika i jedną linią z wyjścia kostki do sterowania mocą silnika. Bez problemu powinienem sobie poradzić z takim rozwiązaniem, ponieważ wejścia czujników są obsługiwane właśnie przez protokół I2C. Czy takie rozwiązanie zdałoby egzamin?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.