Skocz do zawartości

Wykrywanie wiązki - Jak to zrobić

zuba1

Pomocna odpowiedź

Witam. Dziś nad ranem zrodziła mi się w głowie pewna koncepcja na wykonanie czujnika. Maił by on wysyłać wiązkę lasera o częstotliwości np 38kHz i po odbiciu od jakiegoś przedmiotu wrócić do niego rozproszona a następnie odebrana przez czujnik podczerwieni. Przyjmujemy że laserowa wiązka jest przez cały czas prosta i nie zmienia swojej szerokości (ok 780nm) Tu moje pytanie. Jakim czujnikiem odebrać taką wiązkę-musiał by on być wydajny i czuły. Co polecacie ??

edit:

czujnik powinien mieć kąt widzenia przynajmniej 120 stopni.

Trochę pomieszałeś. Wiązka lasera nie może mieć 38kHz, zwłaszcza w podczerwieni. Rozumiem, że ma być modulacja 38kHz. Odbiór takiego punktu przez jakikolwiek czujnik jest bardzo trudny, bo wiązka lasera jest spójna. 780nm to pewnie długość fali, a nie szerokość wiązki (ta jest definiowana przez wymiary fizyczne samego lasera). 120 stopni? laserem tego nie uzyskasz, jedynie ciągłym przemiataniem...

Sprecyzuj o co Ci chodzi 🙂

Ok fakt pomotałem. Mam laser o długości fali 780nm. Chcę go zmodulować na częstotliwość 38kHz. Laserów będzie kilka i będą one uruchamiane osobno ale nie razem. pomiędzy laserami będzie umieszczony czujnik mający za zadanie zobaczyć czy coś się odbija. Wiązka musi być cienka i precyzyjna ponieważ chodzi o dokładność pojawienia się dokładnie w tym punkcie. Zasięg działania to ok 50cm. odbity sygnał z każdego lasera będzie zbierać tylko jeden czujnik.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.