Skocz do zawartości

Co to jest "Robotyka Amatorska"? - praca domowa

Kaytec

Pomocna odpowiedź

Witajcie, dostałem za karę w szkole zadanie napisania czegoś związanego z technologią, na tablice, których nikt nigdy nie czyta. No i postanowiłem po prostu napisać o robotyce amatorskiej - dam po każdej stronie A4 na opis LFR, SUMO, LABIRYNT, LEGO znacie jeszcze jakieś? (napisze tam o klasach, używanych czujnikach, etc). Tylko właśnie muszę dać jakiś tytuł i jedną stronę na wyjaśnienie wszystkiego - co to w zasadzie jest robotyka amatorska? Czym się różni od zwykłej definicji robotyki znalezionej na wiki - tym że robi się roboty jak najmniejszym kosztem i w warunkach domowych? Ma ktoś jakąś fajną propozycję definicji?

Pozdrawiam.

1.Sprawdź znaczenie słowa amator / amatorstwo w encyklopedii (znacznie lepsze źródło niż wikipedia...)

Nie ma to raczej nic do czynienia z niskimi kosztami czy warunkami domowymi (ilu jest chociażby modelarzy wydającymi tysiące złotych na swoje hobby i kombinującymi dostęp do zaawansowanych obrabiarek w różnych miejscach żeby zrobić jak najlepsze części?)

Dla mnie główna różnica jest taka, że amator robi to głównie dla własnej przyjemności w swoim wolnym czasie, a dla profesjonalisty jest to kariera zawodowa i jakieś źródło dochodu.

2.Jest więcej odmian jak chociażby:

-piłka nożna robotów

-walki robotów (nie mówie o sumo, ale o "prawie wszystkie chwyty dozwolone" gdzie masz miotacze ognia, piły łańcuchowe itd ala robotica).

-walki robotów dwunożnych (podobne do walk karate)

-wyścigi robotów (od jakiś prostych na zasadzie podobnej do LFR do takich rzeczy jak DARPA)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.