Kaytec Napisano Styczeń 21, 2009 Udostępnij Napisano Styczeń 21, 2009 Witajcie, dostałem za karę w szkole zadanie napisania czegoś związanego z technologią, na tablice, których nikt nigdy nie czyta. No i postanowiłem po prostu napisać o robotyce amatorskiej - dam po każdej stronie A4 na opis LFR, SUMO, LABIRYNT, LEGO znacie jeszcze jakieś? (napisze tam o klasach, używanych czujnikach, etc). Tylko właśnie muszę dać jakiś tytuł i jedną stronę na wyjaśnienie wszystkiego - co to w zasadzie jest robotyka amatorska? Czym się różni od zwykłej definicji robotyki znalezionej na wiki - tym że robi się roboty jak najmniejszym kosztem i w warunkach domowych? Ma ktoś jakąś fajną propozycję definicji? Pozdrawiam. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MirekCz Styczeń 22, 2009 Udostępnij Styczeń 22, 2009 1.Sprawdź znaczenie słowa amator / amatorstwo w encyklopedii (znacznie lepsze źródło niż wikipedia...) Nie ma to raczej nic do czynienia z niskimi kosztami czy warunkami domowymi (ilu jest chociażby modelarzy wydającymi tysiące złotych na swoje hobby i kombinującymi dostęp do zaawansowanych obrabiarek w różnych miejscach żeby zrobić jak najlepsze części?) Dla mnie główna różnica jest taka, że amator robi to głównie dla własnej przyjemności w swoim wolnym czasie, a dla profesjonalisty jest to kariera zawodowa i jakieś źródło dochodu. 2.Jest więcej odmian jak chociażby: -piłka nożna robotów -walki robotów (nie mówie o sumo, ale o "prawie wszystkie chwyty dozwolone" gdzie masz miotacze ognia, piły łańcuchowe itd ala robotica). -walki robotów dwunożnych (podobne do walk karate) -wyścigi robotów (od jakiś prostych na zasadzie podobnej do LFR do takich rzeczy jak DARPA) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Deimos Lipiec 16, 2009 Udostępnij Lipiec 16, 2009 Ja jeszcze znam robociki które uczy się i roboty wallclimbing (wspinanie sie po scianiach) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »