Skocz do zawartości

Płytka uniwersalna - montaż układów

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Może ktoś podrzucić jakieś ciekawe schematy elektroniczne, z których da się zbudować jakiś układ na płytce uniwersalnej?

Edytowano przez miro88

zbudowałem 40 lat temu taki nadajnik radiowy na 1 tranzystorze, działał do 150 m. ale był super, niestety nie pamiętam schematu. Chętnie bym to znowu zrobił. Rozumiem , że na tych częstotliwościach nie można 🙂

Ja ogólnie miałbym potrzebę poskładać taką przystawkę do mikrofonu, mam bebechy, ale zawsze brak czasu. HT8950, ssm2167, i jakies tam jeszcze gotowe moduły efektów.

Uniwersalnej czy stykowej? A uniwersalnych jest przeszło więcej rodzajów...

Ja właśnie jestem w trakcie suwmiarki na uniwersalnej, ale tam są cztery diody na krzyż...

@SantiagoGenerator Colpitsa dość znana konstrukcja aczkolwiek wątpię żeby dało się uruchomić na stykówce ze względu na pojemności rozproszone 

(edytowany)

Panowie płytka uniwersalna od 30 lat kojarzy mi się z czymś takim.

Ogólnie polecam kanał Majsterkowanie i nie tylko na YouTube. Gościu fajnie tłumaczy, i buduje naprawdę cuda na płytkach uniwersalnych.

1290988637_Pytkauniwersalan.thumb.jpg.8af00a6e6e16edb5eb3ccab84ef8bd6a.jpg

Stykówki stały się popularne później.

Edytowano przez BlackJack
  • Lubię! 1

Na czymś takim zrobiłem kiedyś regulator oświetlenia sceny 6x1kW (poprzednie tysiąclecie). A różnych dziwactw na Arduino/ESP/Pico to nie chce mi się liczyc.

• 2 tygodnie później...

Też długo męczyłem się z przewlekaniem kabelków na uniwersalnej, aż w końcu przesiadłem się na wersję z miedzianymi ścieżkami w rastrze. Dużo szybciej się wszystko łączy i wygląda schludniej, zwłaszcza przy bardziej złożonych układach. Jak ktoś planuje często prototypować, to serio warto dopłacić parę zł do lepszej płytki, oszczędza sporo nerwów.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...