Skocz do zawartości

Książki i rzeczy na początek, podstawowe pytania.

dicappo

Pomocna odpowiedź

Szukam informacji o rzeczach, które powinnam wykonać na początek przygody z robotyką, żeby poznać podstawowe rzeczy. Czy powinnam zacząć od nauki jakiegoś języka programowania, czy może od obsługi jakiegoś specjalistycznego programu? Jakie książki na początek. Ja znalazłam: Budowa robotów dla początkujących, Mikroprosesory dla początkujących, Sztuka elektroniki, Wyprawy w świat elektroniki, a do nauki języka programowania znalazłam: http://cpp0x.pl/kursy/. I dlatego pytam od czego zacząć najlepiej na początek. I w jakie rzeczy się wyposażyć ( przyrządy i może jakieś części do nauki budowy)? Na razie mam: lutownicę i jakiś podstawowy miernik, kilka elementów elektronicznych i tyle.

Osobiście jestem przeciwnikiem nauki z książek, ponieważ szkoda na nie pieniędzy wszystko jest w internecie. Wg. mnie najlepiej zacząć od podstaw elektroniki, potem kurs języka najlepiej C/C++, potem kurs programowanie mikrokontrolerów. Polecam zaopatrzyć się w płytkę stykową, atmege8, programator + drobnica (elementy pasywne, diody, mostek H itd).

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

A z czego na początek jest najlepiej wymontowywać części? Zbieram przełączniki ze starych myszek komputerowych, ale nie wiem jeszcze czy warto wymontowywać jakieś elementy ze starych płytek czy lepiej kupować tylko nowe.

Na początku nie warto niczego wymontowywać, bo albo przegrzejesz przy odlutowywaniu, albo Ci się to po prostu nie przyda.

Na początek proponuję zbudować jakiegoś robota, np. tego:

https://www.forbot.pl/forum/topics20/dla-poczatkujacych-przepis-na-robota-w-pelni-programowalny-line-follower-vt2356.htm

A potem pomyślisz co chcesz robić (czy skupić się na programowaniu i napisać samemu kod w C / a może dodać do tego robota czujnik przeszkody? / może zrobić podobnego robota ale z własnoręcznie wytrawioną płytką? (mógłbym tak dalej w nieskończoność wymieniać) ).

Zabierzesz się za jeden projekt, i już potem będziesz prawdopodobnie wiedział co robić dalej, oraz co musisz koniecznie dokupić co z pewnością zostanie dobrze wykorzystane.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.