Skocz do zawartości

ADC - konfiguracja i działanie

marex

Pomocna odpowiedź

Programowo wprowadzany jitter jest tylko dodatkowym argumentem za sprzętowym wyzwalaniem pomiarów. Nie Ty jeden czytasz to Forum i nie Ty jeden korzystasz z tego co tu piszemy. Fajnie, że Tobie problem dodatkowego szumu nie przeszkadza i fajnie, że świadomie się na niego godzisz. Nie każdy ma taki komfort.

Ej, zaraz, przyznasz chyba, że martwienie się o oszczędności na poziomie setnych części procent wskazuje albo na krytyczny punkt rozwoju projektu (zrobiłem prawie wszystko, ale procesor się nie wyrabia, gdzie oszczędzić kilkanaście instrukcji?) albo na lekkie przewrażliwienie mogące po prostu sparaliżować postęp prac. Dziś moc obliczeniowa jest tańsza niż czas każdego z nas. I proszę nie przesadzaj, porównywanie współczynnika 1.00025 do wzrostu 20 krotnego jaki przytoczyłeś to zwykła demagogia. Łatwo ferujesz wyroki a ja myślę, że duże aplikacje rozpychane są głównie przez rozbudowany interfejs graficzny oraz przez ich rosnące możliwości - nie twierdzę, że słusznie. Nikt nie będzie płacił programistom za czasochłonną optymalizację długości kodu jeśli program wykonuje się w akceptowalnym czasie a rzeczywisty, wykonywalny kod zajmuje jedynie 10% objętości całości.

Ale zaraz, o czym my mówimy? Przecież przerwanie od timera też musi zachować i odtworzyć kontekst więc co to za różnica które obsłużysz? Dlaczego przerwanie od ADC jest be a od timera jest cacy? Przecież - jak napisałem wyraźnie - nie proponowałem obsługiwać obu tylko jedno, inne. Co w tym złego, jeśli dodatkowo (i za darmo) zwiększa to jakość pomiarów?

EDIT:

Hudyvolt: Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, byś w obsłudze przerwania od ADC zmieniał kanały. Odczytujesz wynik, wpisujesz numer nowego kanału do ADMUX i tyle. Następne przerwanie odczyta wynik konwersji właśnie z tego kanału i ustawi sobie jakiś inny.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.