Skocz do zawartości

Problem z wysterowaniem 12 serw na raz - serwa szaleja!

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Tworze quadrupeda z 12 serwami. Jestem juz bardzo blisko aby robot zrobił pierwsze kroki, jednak niestety napotkal mnie taki problem jak w tytule tematu 🙁

Kiedy chce np, aby robot dwoma nogami zrobił krok w przód(czyli sterowanie 6 serwami), to procesorek radzi sobie całkiem nieźle, nie ma problemów. Kłopot pojawia sie w momencie, kiedy chce dwoma nogami zrobić krok w przód, a jednoczesnie serwa w pozostałych nogach utrzymują kat aby robot sie nie rozkraczyl. Wtedy, dzieje sie istna masakra! Serwa zaczynają szalec, obracać sie na maksa w jedna stronę, no po prostu tragedia! Ale dlaczego tak sie dzieje? W przypadku kiedy wszystkie cztery nogi maja zrobić krok w jednym momencie, dzieje sie to samo. Cos jak by Atmega nie wyrabiala 😋 ale to na pewno nie w tym problem.

Te serwa to TowerPro MG945, zasilam cały układ z zasilacza do smartfona o wydajności pradowej 2000mA i napięciu 5V, a całość jest sterowana Atmega8 o taktowaniu 8 MHz. Na wyjście zasilania jest podłączony kondensator 3000 uF, a przy kazdym zasilaniu serw są podłączone kondensatory 100uF oraz równolegle z nimi kondensatory 100 nF(12 kompletów).

Proszę bardzo o pomoc jak mam sie tego pozbyć abym mógł normalnie sterować. Jak cos mogę podeslac program, zdjęcia, film, co będzie potrzebne.

Pozdrawiam

Prawdopodobnie zasilacz jest za słaby procesor się resetuje i pokazuje krzaki na wyjściach. Do takiego projektu zainwestuj w porządny akumulator litowo polimerowy i układ UBEC o wydajności przynajmniej 5-10A.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...