Skocz do zawartości

RFM12B - #2 - Koniec ciszy w eterze

Treker

Pomocna odpowiedź

01_radio.png

Poprzednio zakończyliśmy na podłączeniu modułu RFM12B do procesora i sprawdzeniu komunikacji po magistrali SPI. Teraz już czas najwyższy na przesłanie informacji pomiędzy dwoma modułami. Zatem do dzieła!

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Złożyłem układ oparty na dwóch modułach RFM12b (wraz z ATtiny2313A i wyświetlaczem LCD), komunikacja z mikrokontrolerem przebiega OK, niestety po przesłaniu przykładowego bajtu danych drugi układ w ogóle go nie wykrywa (bez zmian w statusie żeby cokolwiek wpłynęło do FIFO, choć czasem ustawi się bit RSSI albo DQD). Czy macie jakieś pomysły na debuggowanie tego układu, jak wykryć co może być nie tak?

Jak ważna jest dokładność w dobieraniu długości anteny, jedna mi się przycięła ze 2mm zbyt krótko, czy to może być przyczyną braku komunikacji?

Mam jeszcze pytanie dotyczące 3 bitów synchronizacji (0xAA). Gdzie jest informacja, że potrzebne są aż trzy? Datasheet czasami odnosi się do nich jako preambuły (że można do tego użyć dwóch bajtów 0xAA domyślnie znajdujących się w buforze TX), ale nigdzie nie znalazłem informacji o 3 oraz jak zdefiniować jej długość dla odbiornika. A może to bez różnicy, bo układ czeka na bajt synchronizacji niezależnie od ilości "1010..." przed nim (i tylko nie może ich być zbyt mało)?

Na marginesie chciałbym jeszcze zwrócić uwagę na małą sprawę, która zmarnowała mi trochę czasu. W pierwszej części artykułu korzystacie z programowego RESETu układu (kontrolując jego poprawną egzekucję) - po restarcie kontrolera dostaję piękną informację że wszystko OK, RFM też się uruchomił. W drugiej części już się tym jednak nie przejmujecie i w procedurze inicjalizującej blokujecie opcję High Sensitivity Reset. To może być dobra opcja by uniknąć niepożądanych problemów związanych z zakłóceniami zasilania, lecz wtedy nie zadziała opcja resetu programowego! Ja na to z początku nie zwróciłem uwagi i nie mogłem dojść do ładu, dlaczego wyskakuje błąd po resecie samego mikrokontrolera (bez odłączania RFM12b od zasilania)... Mam nadzieję, że kolejny nadgorliwiec przeczyta ten post 😃

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.